е – музеен вестник > Музеите по света > Щатски танков и артилерийски военен музей в Денвил, Виржиния
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Световни битки и военни походи

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Щатски танков и артилерийски военен музей в Денвил, Виржиния

Танковият музей в град Денвил, щата Виржиния е основан през 1981г., от настоящия директор Г-н Уилиям Гесър, като организация , чиято мисия е да обучава, събира, реставрира и показва разнообразна колекция от военни, танкови, артилерийски и кавалерийски предмети, за да може днешното и бъдещото поколение да изучава и изследва значителна част от военната история, която е на тяхно разположение. През 1999 музеят е преместен от Матитък, Ню Йорк в Денвил, Виржиния. Съоръженията са дарени на музея от корпорация Ню Джърси, Сандвик.

Танковият музей разполага с най-голямата е най-скъпа колекция от танкови, артилерийски и кавалерийски експонати в света:

  • 117 танкови и артилерийски оръдия;
  • 150 автомата, минохвъргачки, огнехвъргачки, пушки, ракетни съоръжения и т.н.;
  • Над 65 малки оръжия;
  • 340 чуждестранни танкови и кавалерийски, генералски униформи;
  • 32 чуждестранни детски униформи;
  • Над 2000 шапки и каски;
  • 100 танкови и артилерийски оптични оръдия.

Той е един от малкото военни музеи в света с толкова разнообразни по вид и интересни експонати под един покрив.

Музеят е разположен върху площ от 330 000 кв. фута, на която територия са изложени 20 000 чуждестранни танкови, кавалерийски и артилерийски експонати, като първите такива се датират в 1509 г. Музеят притежава техника, оръжие и снаряжение и от наши дни.

Много интересни и впечетляващи са три нови експоната, влизащи в музейната експозиция.

  • Първият е оригинална рокля върху манекен на Ева Браун – любимата и съпругата на Хитлер. Този експонат предизвиква огромен интерес от посетителите на музея.
  • Вторият експонат по-скоро е група от експонати и представлява част от най-голямата колекция от американски танкови и кавалерийски униформени знаци. Тази колекция се състои от 1300 униформени знака и заема 3 огромни стени.
  • Последният експонат се нарича “Rule Britania”, който е част от британската танкова и кавалерийска колекция.

В музея се съхранява и отличието „Почетен Медал”, което е най-високото отличие за храброст в САЩ. Тази награда се връчва на онези мъже и жени, които са били на военна служба в САЩ. Само 3 456 Почетни Медали са били присъдени от 1862 г. Днес, наградени с този медал са приблизително 150. Първата и единствена жена, получила тази награда е Д-р Мери. Е. Уолкър – военен лекар през Гражданската война.

Танковият музей има възможността да представи вълнуващо пътуване, предназначено за студенти из света на американската и световната история. Тази програма дава на студенти и ученици познания по технологии, култура, исторически събития, икономика, политическо управление, обществен дълг, патриотизъм чрез чуждестранни и собствени военни експонати, датиращи от 1509 г. до днес.

В двора на музеяГалерия

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.