е – музеен вестник > Музеите по света > Ел Джем - арена на отминали битки
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Световни битки и военни походи

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Ел Джем - арена на отминали битки


Третият по големина амфитеатър в света днес е арена на културни мероприятия


Тунис е държава с много богата и интересна история. На нейна територия се намира знаменития град-държава от Античността Картаген, основан през 814 г. пр. н.е. от колонизаторите на финикийския град Тир. Тук се намират също и едни от най-интересните забележителности на римската епоха и арабския свят – античните градове Керкуан и Дуга, арабските Медина Сус и Медина Тунис, а също и един от четирите свещенни града на ислямския свят – Кейруан, в който се намира и най-старото минере в света, построено през 730 г.

Но един от най-интересните културни обекти, който се позиционира на територията на арабската държава е античен амфитеатър в малкото градче Ел Джем. Името идва от арабски, а латинското наименование на селището е Thysdrus. Градът е разположен в провинция Ел Махдия. Той е град със само 20 хил. жители. Построен на основата на пуническо селище, през ІІ в. пр. н.е. Тисдрус стига до своя връх в развитието си, като се превръща във важен център на износ за маслиново масло. По това време градът е втори по големина след Картаген в Северна Африка. Ел Джем е дом на някои от най-интересните римски паметници в Африка и в Света, но най-впечетляващ е античният амфитеатър, намиращ се в центъра на града и извисяващ се над-останалите постройки като величествен исполин.

Амфитеатърът Ел Джем е вписан в Списъкът на ЮНЕСКО за световните паметници на културното и природно наследство през 1979 г. по критерии (iv) (vi). Това изключително съоръжение за античността побирало 35 000 зрители, като единствено Колизеумът в Рим, който събира 45 000 души и Амфитеатърът в Капуа са били по-големи от него.

Амфитеатърът Ел Джем е построен между 230 и 238 г. от римския проконсул Гордиан, като е използван за гладиаторски битки и представления с колесници. Строителните работи не са довършени поради смърта на Гордиан, но въпреки това съоръжението се използва по предназначение дълги години. До ХVІІ в. в по-голямата си част амфитеатърът остава непокътнат, но след това не малка част от строителните материали се използват за изграждането на близкото село, а друга част е транспортирана до Кейруан. Към настоящето една част от стените на колизеума липсват, като по време на борбите на местните срещу османците през 1695 г., турците използват оръдия срещу амфитеатъра за да унищожат бунтовниците, които се затварят в него.

Тази внушителна сграда е с дължина от 148 метра и ширина 122 метра, с височина на нивата 35 метра и както стана ясно понастоящем една част от стените на постройката липсва. Камъкът, с който е изграден амфитеатъра са доставени от около 30 км., от намиращото се на морския бряг селище Салакта.

Самата арена на това антично съоръжение е с дължина 65 метра и ширина 39 метра. Украса вътре в Амфитеатъра има груба изработка, тъй като камъкът използван при строежа е твърде мек заизработката на скулптори. Горната част от редовете на колизеума се използват като трибуна за аристокрацията, където покрити стаи позволяват да се скриеш от горещото слънце. Долу в подземията има тесни килии, в които се затварят животните, затворниците, участници в битките и гладиаторите.

Амфитеатърът Ел Джем е много добре запазен и е един от т. нар. музеи на място – музей in situ. Стъпвайки на арената; влизайки в подземните нива, където са били помещенията за гладиаторите, дивите зверове, затворниците, участващи в битките като противници на първите; разхождайки се по самите трибуни, които са частично реставрирани или преминавайки по страничните коридори, посетителите могат да усетят тръпката и вълнението, с които са се появявали на арената самите участници или да погледнат през погледа на обикновенния гражданин на Римската империя от трибуните на това величествено творение на човешкия ум.

През 1960-1961 г. към самия колизеум Ел Джем се планира и създава музейна сграда, в която започват да се събират, съхраняват и експонират колекциите от мозайки и други археологически материали намерени при археологически разкопки в ареала на амфитеатъра. Създаден е музеят „Ел Джем”, който успява да отвори врати за своите посетители през 1970 година. В него са експонирани голямо количество мозайки, а също така и скулптори, фрагменти от скулптори, надписи и други предмети от Античността. Голяма част от тези културни ценности са датирани в периода ІІ-ІІІ в. сл. Хр.

Днес, около две хилядолетия по-късно гладиаторските битки, ревът на дивите зверове и виковете на тълпата остават само в миналото. Те са заменени от арабската музика и гостуванията на европейски оркестри. Амфитеатърът Ел Джем се е превърнал в домакин на световноизвестни състави и групи, гастролиращи ежегодно на летния Международен музикален фестивал за симфонична музика. Именно той служи и като арена за заснемането на филма „Гладиатор” на Ридли Скот.

Галерия

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.