е – музеен вестник > Музеите по света > Музей Огюст Роден - Париж
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Световни битки и военни походи

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Музей Огюст Роден - Париж


Сред известните музеи във Франция е музеят Роден, разположен в Париж и отворен през 1919 г. В него са изложени творби на френския скулптор Огюст Роден. Съхранена е колекция от 6 600 скулптури, 8 000 рисунки, 8 000 стари фотографии и 7 000 предмета на изкуството.

Музеят се намира в имение Бирон и околностите. Имението служи за резиденция на Огюст Роден от 1908 г. и по-късно скулпторът дарява всичките си творби на френската държава при условие, имението да бъде превърнато в музей и неговите творби да бъдат изложени в него. Имението разполага с голяма градина, в която се намират някои от неговите статуи.

Сградата на музея Огюст Роден

Огюст Роден (Франсоа Огюст Рене Роден) е един от основоположниците на импресионизма в скулптурата. Признание за таланта си Роден получава, когато държавата откупува две негови статуи – “Йоан Кръстител” (1878) и “Крачещият мъж” (1877). Следва поръчка за изработката на голям скулптурен портал от френското правителство. Роден посвещава остатъка от живота си на работата си над “Портите към ада”. Черпи вдъхновение от “Божествена комедия” на Данте и “Цветята на злото” на Шарл Бодлер, от порталите на готически катедрали, както и от творчеството на флорентинския скулптор Лоренцо Гиберти. Започва работа върху Портите през 1880 г., но не успява да довърши работата си.

Едновременно с това Роден създава цял ред монументални пластики. Статуята на Балзак е последната голяма творба на Роден, но в последвалите години той създава много забележителни скулптурни портрети, поръчани му от известни и влиятелни личности. Има много последователи, а учениците в ателието му правят многобройни копия на творбите му. В началото на XX в., славата на скулптора се разпространява по целия свят и френското правителство му предоставя цял павилион на Световното Изложение в Париж през 1900 г.

Роден завещава своите произведения на френския народ и сега те са в неговия музей в Париж и в Музея Орсе (Париж), а така също и в музея на Роден във Филаделфия.


Превръщане на имение Бирон в музей Роден


На улица Варен 77, в близост до музея на Инвалидите, се издига имението Бирон в предградие Сен Жермен, отдалечено, наподобяващо истински замък, заобиколено с парк от три хектара.

Построено между 1728 и 1730 г. от Жан Обер – бъдещия архитект на великолепните конюшни на замъка Шантийи, именито било по ръководството на Абрахам Пиренк дьо Мора, производител на перуки. Въпреки че Пиренк дьо Мора бил истински “ново забогатял”, той проявявал неминуем вкус, черпейки опит от Обер. Красотата на фасадите, на южния фронтон и висящите маски на прозорците, не отстъпва по нищо на изискаността на вътрешния декор и по- специално на дървената облицовка, изящно изваяна, на петте зали с изглед на юг към парка. Многобройни елементи от първоначалния декор са били закупени от музея след Втората Световна Война, най-вече дървената облицовка на кръглите източни и западни зали. Рисуваният декор: шестнадесет медальона били поръчани на Франсоа Лемоан, пръв художник на краля, който трябвало да започне работа малко след декорацията на тавана на салона на Херкулес във Версайския дворец.

Парка на музейния комплекс

През 1730 г., имението се отличавало със своето великолепие и изисканост. Но Пиренк дьо Мора не могъл да се възползва от това, тъй като починал през 1732 г., след което неговата вдовица го наема от херцогиня дьо Мен , снаха на Луи XIV до нейната смърт през 1753 г. Тогава имението било продадено на маршал Бирон, героят от битката при Фонтеноа. Бирон променил малко подредбата на сградата и обновил изцяло парка. Паркът бил един от най-красивите в Париж и правел впечатление на всички екскурзоводи на епохата.

По-късно, през 1875-1876 г., параклисът, служещ днес за зала за временни изложби, бил построен от архитекта Лиш. Именно тогава имението претърпява най-тежките периоди от неговата история. През 1905 г., конфискувано при налагане закона за разделението на Църквата и Държавата, то останало само един опустял корпус, заобиколен от изоставен парк.

Въпреки изложен на разрушение, имението отдавало зали на значителен брой артисти като Жан Кокто, Хенри Матис, Изадора Дюнкан, която там помещавала своята школа по танци, в сграда разрушена днес, намираща се в Двора на Честта и Роден, който посъветван от Рене- Мария Рилке, през 1908 г, се настанил в южната част. Роден продължавал да живее и работи в неговата вила в Медон, той бил възхитен от красотата на имениетои необичайния чар на парка, където разположил своите произведения, обрисувал стените, запълнил парка с гръцки и римски старинни паметници.

Галерия

1  2  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.