е – музеен вестник > История > Коледа и Нова година - празник на светлината и надеждата
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

История

Назад

Бразилия

Вместо на улицата хората се събират на плажа. Бразилците са известни с безкрайните фиести, които си организират почти за всеки празник. Посрещането на Нова година в Рио де Жанейро е толкова популярно, колкото известният карнавал, който се провежда ежегодно през февруари. Милиони бразилци, както и хиляди туристи се събират на 31 декември на известният плаж Копакабана, задължително облечени в бели дрехи. Всеки по желание може да добави към облеклото си и аксесоар в определен цвят. Така тези, които носят нещо в червено, си пожелават през настъпващата година нова любовна връзка, жълтото е за просперитет, зеленото е за здраве. Местните вярват, че в океана живее всемогъщата богиня Яманаши, която е закрилница както на всеки човек, така и на целия народ. За успешна, мирна и здрава година Яманаши получава много подаръци, бели рози и шампанско. Лодки с многобройни дарове се пускат в океана. Целият този ритуал приключва с грандиозни фойерверки. Зарята продължава 15-20 минути, а гледката е незабравима.


Панама

В полунощ бият всички камбани, свирят автомобилните сирени, а деца и възрастни викат и удрят по каквото им попадне - така "радват" новата година. В домовете в цяла Латинска Америка се поставят специални кристални чаши, които се пълнят с вода. Щом удари 12 часът, хората плисват течността през прозореца като знак, че старата година си е отишла успешно и очакват новата да бъде така чиста и прозрачна като водата.

<--  1  2  3  4  5  6
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.