е – музеен вестник > История > Коледа и Нова година - празник на светлината и надеждата
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

История

Назад

Испания

Коледа в Испания е предимно семеен празник - след 22 часа на 24 декември всички ресторанти се затварят. Хората се прибират вкъщи и чакат литургията в полунощ. Пирът започва след това: моруна, кестени и пуйка в Южна Испания, бадемова супа и гъска - в Северна. Десертът е бадемов сладкиш с мед.


Франция

Всяка област добавя по нещо типично свое към коледната традиция. Още на 1 декември всяко дете получава шарен картонен календар с 24 прозорчета. Зад всяко прозорче има изненада - малко лакомство. На 24 де¬кември се отваря последното и най-голямо прозорче. В празничната вечер около бляскавите светлинки на елхата семейството похапва пуйка с кестени и различни изискани специалитети - миди, охлюви, сьомга и пастет от гъши дроб. В Елзас традицията гласи: печени кестени и греяно вино. Французите спазват обичай първата жена, която налее в празничната нощ вода от извора, да остави там франзела хляб, втората го взема и оставя своя и така всички домакини в селото си разменят хляб.


Гърция

Гръцките коледни и новогодишни традиции са особено тясно свързани с източно православната религията. Елхата се подрежда на 24 декември и се разваля 12 дни след това, точно след Йордановден или Фота, както го наричат гърците. На Бъдни вечер се яде също както у нас постно - ошав, баница, щрудел, боб. Почти същият е и обичаят коледуване. Цялото семейство заедно отива на църква, всички заедно сядат на масата със свинското, печената пуйка със зеле и изключително вкусната баклава със сусам, канела и портокалови кори, която не липсва в никоя къща. Айос Василис е любимият светия на гръцките деца. Той е техният Дадо Коледа. Подаръците се раздават на Нова година. Отивайки на гости за Нова година, гърците взимат камък със себе си, който се хвърля на прага на гостоприемния стопанин. Ако камъкът е тежък, се казва: "Нека богатствата на стопанина са толкова тежки, колкото този камък." А ако камъкът е мъничък, тогава се казва „Нека катарактата в очите на стопанина да е толкова мъничка, колкото това камъче." По традиция новата година се посреща с игра на карти, но на пари. На спечелилия повече ще му върви през цялата година. Сред обичаите е почистване на камината и поставяне на ново дърво за късмет. Традицията в Гърция повеля¬ва също така да дадеш на колкото може повече деца дребни монети. На 1 януари пък след прибиране от църква трябва да удариш нар пред вратата, за да е плодовита.


Финландия

В новогодишната нощ девойките хвърлят през рамото си обувка. Поверието е, че ако тя падне с върха си към вратата - предстои сватба. Подобни обичаи имат и прибалтийските страни.


Португалия

Има обичай над празничната трапеза да се окачва добре запазен грозд. Когато часовникът започва да отмерва 12-те удара, всеки бърза да откъсне и изяде последователно 12 зърна, като същевременно си намисля желания за всеки месец от годината. Когато часът удари 12, хората излизат на улицата и си разменят подаръци.


Япония

Там посрещат Нова година не в полунощ, а рано сутринта на 1 януари. Поздравяват се с чаша студена вода. След обичайните 108 удара на камбаните всеки бърза да се изкачи нависоко, за да приветства слънцето. Японецът не забравя да сложи слама на фасадата на дома си, която ще го пази от злите духове.


Китай

Новата година е един от най-големите празници в Китай. Тя не се празнува на точно определена дата, както е прието в света. Датата се определя според китайския лунен календар и е между средата на декември и средата на февруари. Китайската нова година се нарича Чун цзе (посрещане на пролетта). В украсата на жилището и в облеклото доминира червения цвят – цвета на Слънцето и радостта. Над вратата се закачат пет дълги ленти, символ на петте вида щастие: късмет, почести, радост, дълголетие и богатство. В дните преди празника домовете се почистват основно, за да се измете всичко лошо. Приготвянето на храната трябва да приключи по-рано, за да не се използва нож на празника – смята се, че с ножа се отрязва късмета.

На трапезата се поднасят пет топли ястия, пет чаши вино, пет чаши чай и десет пръчици за хранене - за пет поколения предци. Задължително присъстават семената от лотос и гинко и черните морски водорасли. В никакъв случай не се поднася соево сирене тофу, заради белия му цвят – цвета на смъртта и несполуката. На масата се слагат пелмени Поднасят се и ориз и кръгли плодове – ябълки, портокали и мандарини, които символизират любовта, семейството. Спагетите символизират дълъг и щастлив живот; този, на когото се паднат най-дългите, съответно ще има по-дълъг и успешен живот.В първия ден на китайската нова година по традиция не се произнасят думи с негативен смисъл - смърт, бедност, катастрофа. Преди празника китайците разплащат дълговете си, непременно купуват нова дреха, приготвят дарове за духовете. На многохилядните процесии се запалват безброй фенери с формата на 12-те животни от зодиака, с които китайците осветяват пътя си през новата година, а за да отблъснат лошите духове вдигат колкото се може повече шум. Всяко семейство организира пищно тържество. В украсата на дома винаги има нарциси.


Виетнам

Там пък смятат, че в дома им живее Бог и на Нова година той отива на небето, за да разкаже как е минала годината за всеки от членовете на семейството. В тази страна хората приемат, че именно на Нова година човек става с една година по-възрастен, а не както е по света - в деня, когато е роден.


Иран

Нова година е празник, на който посрещат и пролетта. Главата на семейството дарява домочадието с нови дрехи. На празничната трапеза непременно трябва да има чесън, оцет, неузрели класове и супа от салатени листа. Хората палят огньове по улиците и ги прескачат за здраве.


Судан

Талисманът за новогодишно щастие е зелен, неузрял орех. Най-сърдечното, най-хубавото пожелание е да се намери такъв орех.


Гвинея

Слонове - символ на сила и богатство, предвождат новогодишното шествие, изпълнено с песни, танци и игри.


Мексико

В стаята, където са гостите, окачват обемист глинен съд, изрисуван с чудовища и зверове и пълен с разни лакомства. После на всеки подред завързват очите с кърпа и му дават пръчка. Този, който успее с нея да счупи съда, ще бъде особено щастлив.


Куба

В полунощ се разнасят 11 вместо 12 удара, за да почива и часовникът.

<--  1  2  3  4  5  6  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.