е – музеен вестник > История > Коледа и Нова година - празник на светлината и надеждата
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

История

Назад

Друга много важна съставна част в празнично-обредната система е коледуването. То започва още вечерта на Бъдни вечер срещу Коледа, но коледарите се събират седмица по-рано за да разучат песните и да си изберат войвода, или станеник. Коледарите обикалят къщите и благославят техните стопани чрез специални песни и наричания за здраве и берекет. Стопаните даряват коледарите с пари и краваи.

В деня на самия празник Коледа, който е най-големия зимен християнски празник, приключват дългите четиридесетдневни пости. Веселието и богатите гощавки продължават в дните до Нова година, когато в традиционните ритуали се включват и сурвакарите.

Въпреки, че празникът е християнски, в неговата обредна система се преплитат библейската история за раждането на Христос със старите дохристиянски вярвания, познати не само на източните народи, но и на нашите предци. Като повечето наши празници, и Бъдни вечер, и Коледа са тясно свързани с нашето далечно минало. Те са част от българската идентичност и народностни корени.


Как празнуват по света

Великобритания

Всяка домакиня в Англия приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета от шест пенса. В някои райони предпочитат пая пред пудинга, както и маслени сладкиши от бадемово тесто със захаросани плодове. В менюто е включена и знаменитата супа от костенурки и, разбира се, пуйката.В навечерието на Коледа и на следващия ден по улиците могат да се видят многобройни карнавали и тайнствени пиеси, в които играят маскирани актьори. По стар езически обичай костюмите им са направени от дълги широки ленти. Ритуално на 25 декември се преплува река, а на 26-и се ходи на лов за лисици Англичаните не посрещат Нова година с шумни празненства. На Острова не е прието да се канят гости. Но неписано правило е, че срещу Нова година или на следващия ден всеки може да навести който и да е дом без покана. Гостът обаче трябва да донесе бучка въглища, която да хвърли в домашното огнище, и да пожелае огънят в този дом да не угасва. Шотландците са отишли по-далеч - те ходят на гости дори на хора, които не познават. Обичай е да излизат облечени като коминочистачи. За по-сигурен късмет изтьркалват по улицата и бъчва със запалена смола, за да изгори старата година и да освободи път на новата. Ако в Уелс отидете на гости за посрещане на Нова година, също трябва да носите въгленче, което да хвърлите в запалената камина. Така се доказват добрите намерения на гостите. А точно в полунощ вратите се отварят широко, за да може старата година да излезе и в дома да влезе новата.


Германия

Приготовленията за Коледа започват още през ноември. Пешеходните зони и магазините се украсяват. И в Германия Коледа е преди всичко семеен празник. На този ден се събира цялото семейство и младите идват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около богата трапеза, за да хапнат от традиционните немски специалитети - гъска с ябълки, пфеферкухен и лубкухен и коледния десерт - щопен. Особеното на този сладкиш със стафиди и много мазнина е в приготвянето му. Той може да се направи месеци предварително и да се яде на Коледа, като запазва вкусовите си качества


Австрия

За символ на благополучие и щастие се приема не само коминочистача, но и... прасето. В навечерието на Нова година Монетният двор на Виена пуска звонкове с изображение на дете, покачило се върху прасенце. В Германия и Австрия наричат 31 декември Силвестър. Думата идва от италиански и означава "Този, който живее в гората".


Холандия

От векове насам Синтерниклаас идва от Испания по средата на ноември. Всички, дори и кралицата, го посрещат на пристанището. Той разполага с три седмици - до 6 декември, за да прецени кой заслужава подарък и кой - не. В деня на отпътуването му всички излизат на улицата, размахват знаменца, пишат му писма и всичко това - при звъна на черковни камбани и оръдейни залпове. Приготвят се чифт обувки, пълни сьс сено и моркови за кончето му. Бисквити и бонбони, хвърлени в дворовете, предвещават минаването му през квартала. А постоянният му спътник е Черния Пиет носи подаръци за лошите деца.


Дания

Четири седмици преди Коледа датчаните украсяват венец от борови клонки, в който слагат четири свещи и запалват първата. И така всяка неделя до Коледа палят по една. Първата е неделята на запалването. Втората непременно е посветена на приготвянето на сладкишите (непременно с канела). След това трябва да се украси елхата с червени панделки, датски знаменца и сърца от слама. Четвъртата неделя е денят на приятелството и обичта. Тогава пият топло вино и ракия. Улиците и витрините са оцветени в зелено и червено. В Дания няма Дядо Коледа, а червен дух на име Жул, който много прилича на снежен човек.Вечерята на 24 декември е традиционна. Херинги, патица или печено прасе с цветно зеле, карамелизирани картофи и компот. За десерт - ориз с бадеми и канела. След това всички пеят и танцуват в очакване на червения дух.


Италия

На 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е голямата козуначена кифла, която служи за коледен сладкиш. Тя се пази за постната вечеря на 24 и е предшествана от различни ястия, включително от змиорки. Традиционната пуйка е за обяда на 25-и. Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие, точно преди да се появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по голямата част на Италия. На непослушните деца се полага само по парченце въглен, и то от захар. А навръх Нова година е прието да се изхвърлят старите вещи и да се подменят с нови. Ако няма стари, налага се да се изхвърлят нови, иначе щастието ще подмине дома. Традиционният Саройаппо задължава всеки член на семейството да постави на перваза запалена свещ и монети за щастие. За да привлекат късмета, жени и мъже(!) обличат червено бельо.


Швеция

Коледа е нещо свещено. До такава степен, че шведите са построили цял лунапарк. Традициите се спазват стриктно, например тази със свещичките. Както в Дания, Коледните празници започват на 1 декември. На 13 декември, денят на Санта Лусия, момичетата обличат бели рокли, украсяват главите си с корони от по четири свещи и пеят фолклорни песни. Както и в Дания, вечерята минава под знака на херингите и ориза с канела, сервирани върху червена покривка. Един дух, който определя и съдбите, е назначен да раздава подаръците. За Нова година е прието да се чупят домакински съдове пред вратите на съседите.

<--  1  2  3  4  5  6  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.