е – музеен вестник > История > Коледа и Нова година - празник на светлината и надеждатаи
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

История

Назад

Изтънченият издател Издателят Луис Пранг пренесъл в Америка викторианската традиция на поздравителните картички за Рождество Христово. Използваната от него техника на цветната литография му позволявала да издава цветни картички, като при тяхното отпечатване се използвали до 20 различни цвята. За XIX век това било просто невероятно! Картичките толкова точно предавали цвета, толкова ясно изобразявали детайлите, че според разкази самите художници не винаги можели да различат кои са техните рисунки и кои - копията.За създаването на картичките Пранг привличал най-добрите за времето си художници, а поздравителните стихове към тях пишели видни американски поети. Едва през 1873 г. американците могли да изпратят на близки и приятели пощенска кар¬тичка с образа на Санта. А през 1885 г. Пранг издава картичка, на която Санта Клаус е изобразен в червено одеяние. Оттогава Санта завинаги сменя пухената кожена шуба, в която го бил облякъл Нает, с познатата днес червена мантия.

Концернът с голяма фантазия Като че ли образът на Санта Клаус бил окончателно канонизиран през XIX век и сякаш нямало какво повече да се добави към него. Но ето че през 1930 г. американската компания "Кока-Кола" взима решение да започ¬не поредната рекламна кампания. "Кока-Кола" не можела да се оплаче от недостиг на популярност, но тази разхладителна напитка се изкупувала предимно през лятото, а компанията искала потребителите да не я забравят и през зимата. Какво е общото между кока-колата и Рождество? Оказва се цветът: червено-белите етикети на напитката навели спомена за шубата на Санта Клаус. Тогава нека Санта Клаус да пие кока-кола!

И така през 1930 г. художникът Хедън Сендблъм започва работа върху рекламната кампания "Санта също пие кока-кола" и в продължение на 30 години създава за всяко Рождество нов Санта Клаус. Дядо Коледа на Сендблъм вече не е елфът на Кпемент Мур, а по-скоро великан и вместо лула в ръцете му има бутилка кока-кола. Сендблъм добавил във впряга и деветия елен – този, който има голям червен нос и се казва Рудолф... Може би не си заслужава да се споменава за тази реклама във връзка с историята на Дядо Коледа, ако не е един невероятен, забележителен факт: повечето млади американци днес са убедени, че Дядо Коледа е измислен именно от "Кока-Кола"...

Санта Клаус днес Сега Дядо Коледа (Санта Клаус) е част от празника в много домове в Европа и Америка. Промъквайки се през комина или през малкото горно прозорче, той поставя подаръците в чорапчета, закачени най-често на камината, и звъни с камбанки, сякаш съобщава за пристигането на новата година.

Как дядо Мраз се прероди в Дядо Коледа Дълги години подаръците на българските деца носеше Дядо Мраз - понякога пристигаше с шейна, друг път с лека кола или ракета, в училище, в детската градина, у дома, но винаги с чувал, пълен с подаръци, и то в новогодишната нощ. Подаръците раздаваше на най-умните, най-послушните дечица, след като чуеше песничка или стихче, а по-палавите получаваха своя подарък, след като обещаваха другата година да са по-послушни и добри. Сега подаръците носи Дядо Коледа, и то на връх Коледа, но кой знае защо децата очакват с нетърпение и новогодишната нощ. И макар да не вярва, че подаръците за него е приготвило руменото белобрадо старче с червени дрехи, всеки се радва, когато го види. И това е част от празничната магия, която завладява всички в тези зимни дни.


Обичаите

Да се взимат важни решения и да се правят обещания на първия ден от новата година датира от Вавилонската цивилизация. И ако днес на 1 януари обикновено сме склонни да турим чертата на цигарите или наднормените килограми, вавилонците най-често се заричали да си върнат дълговете.

Сред най-разпространените вярвания в цял свят е това, че ако успееш да направиш първия ден от годината щастлив, то късметът ще те следва през всичките й месеци. Затова първите няколко минути се посрещат в компанията на близки приятели и роднини. Празникът често продължава до ранни зори и почти навсякъде има поверия, че първият човек който посети дома на 1 януари носи късмет. Прието е, че късмет носят високите хора с тъмни коси.

Хранатa на този ден е също натоварена със символика. Много народи вярват, че кръглата форма символизира пълнота и берекет, затова на този ден холандците например, ядат за късмет кръгли понички (донати), така както у нас коледарите се даряват с краваи. В много части на САЩ в традиционното меню задължително присъства черен грах. Разбира се в компанията на свинска глава или бут. И зелето има славата на „късметлийска” храна. А зелевите листа, както и традиционните за нашенската новогодишна трапеза зелеви сърми, са възприемат като символ на просперитет, поради приликата си с книжните банкноти.

В българската традиция Бъдни вечер и Коледа са празниците с най-богата празнична обредност. Най-важна роля на този ден играят бъдникът, трапезата с обредните хлябове, коледните ястия и коледуването.

Бъдникът е дъбово или крушово дърво, отсечено и донесено вкъщи от млад мъж. След като се отсече и сложи на шейната, или друго превозно средство, бъдникът не трябва да опира земята по пътя към дома Внасяйки го, мъжът пита: "Славите ли Млада Бога?" Жените отговарят: "Славим, славим! Добре дошъл!" Мъжът добавя: "Аз вкъщи и Бог с мене!”След това бъдникът се обработва със зехтин, восък и тамян, увива се в бяло ленено платно и така се слага в огнището за да се поддържа с него огънят през цялата нощ. След като изгори , пепелта от него не се изхвърля, а се ползва като лек през годината.

Основната обредна храна на този празник е постна. Броят на гозбите винаги е нечетен. На празничната трапеза трябва задължително да има боб, лозови сърми, варено жито, ошав, тиквеник, сушени плодове и зеленчуци, които са произведени през изминалата вече година. Наред с това се приготвя постна пита. Тя има обредна украса - монограма на Христос в средата и топки от тесто по краищата . Тези краища са заградени от по-голям къс разточено тесто. Всичко това е свързано със символиката на старите българи. Топките на питата символизират овцете и другите домашни животни, а затворения кръг кошарата. Това не е случайно, тъй като ранните християнски зографи са представяли Христос като добрия пастир заобиколен от стадо овце. Освен това според Библията, след раждането си детето Исус е сложено в ясла.

Вечерта, когато цялото семейство седне на масата, най-възрастният член на дома прикадява вечерята. След това главата на семейството разчупва празничната погача, като първото парче се оставя винаги под иконата на Богородица. По време на Бъднивечерската вечеря никой от челядта на стопанина не става Ако се наложи на някого да стане, то той трябва да върви приведен, Празничната трапеза не се раздига до сутринта на Коледа В нощта срещу Коледа се извършват гадания. Това се прави най-вече от младите момичета. Те слагат под възглавницата си първата хапка от погачата. Когото сънуват за него ще се омъжат.

<--  1  2  3  4  5  6  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.