е – музеен вестник > Музеите по света > Музеят на викингите "Хайтабу"
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Музеят на ледените кристали "Укихиро Накая"

Дали наистина е вярно твърдението, че няма две еднакви снежинки?


На този въпрос със сигурност ще си отговорите, ако посетите музея на ледените кристали в Япония. Музеят е открит през 1994 г. в град Катаямазу Кага в чест на един от най-известните световни учени в областта на изследването на снега и леда- Укихиро Накая.

Накая е роден през 1900 г. близо до горещите извори в Катаямазу. От най-ранна възраст негова страст е физиката. Той учи експериментална физика в Университета в Токио, а по-късно става научен сътрудник в Института за физични и химични изследвания (RIKEN).

През 1930 г. Накая вече е професор по физика в Университета Хокайдо. За съжаление или по-скоро за щастие, по това време средствата за оборудване и изследвания във Физическия факултет в университета са оскъдни, но за сметка на това Укихиро Накая разполага с микроскоп и неограничена доставка на природен сняг. И така професор Накая насочва цялата си енергия в изследването на ледените кристали. Той е първият човек, който извършва истинско систематично проучване върху тях. От над 3000 фотомикрографии той определя и каталогизира основните видове кристали. Но неговият триумф е създаването през 1936 г. на първия изкуствен сняг в лабораторни условия.

Професор Накая остава на поколенията и огромно творчество, свързано с проучванията му върху снежните кристали. За тях той казва: „Снежните кристали са писма, изпратени от Рая.”

Като признание за огромния му принос към науката през 1960 г. група антарктически острови са кръстени на него - „Островите на Накая” /астероид 10152 Ukichiro носи неговото име/.

И така, музеят на ледените кристали се намира в родния град на Накая – Катаямазу Кага. Градът е разположен на около 500 км западно от Токио. Районът е доста популярен сред туристите, защото е известен със своите минерални извори и многобройните си музеи .

Музеят се намира лесно, защото до него водят указателни табели, които са поставени из целия град, а и музейната сграда е твърде впечатляваща със своята архитектура, за да остане незабелязана.

Сградата се състои от три свързани кули с формата на шестоъгълни ледени кристали. Покривът на всяка кула завършва със стъклена капандура, която има формата на шестоъгълната молекулярна структура на ледения кристал.

До централния вход на музея, който е разположен в първата кула, се стига по специално изграден мост. Красива, декорирана с ледени кристални форми стъклена врата е първото нещо, което впечатлява туриста, решил да се докосне до снежното вълшебство. Преди да влезе в изложбените зали, всеки, който желае да научи повече на професор Накая, има възможност да изгледа филм за него. Филмът се излъчва няколко пъти на ден в кинозала, която се намира във фоайето на музея.

Експозицията на музея е разделена на 5 зони. Първата зона е посветена на живота и делото на Укихиро Накая. Отделено е място на дните му като дете, годините в Каназава и Университета в Токио. Изложени са много негови спомени и снимки.

Във втората зона посетителят се потапя в царството на снежните кристали. Тук са изложени много и големи снимки на различни по вид кристали. За радост на посетителите в тази зала е изложен и апаратът, с който световният учен създава първия изкуствен сняг.

Третата зона е зоната за експерименти. В нея всеки посетител има възможност да наблюдава под микроскоп ледени кристали и да присъства на демонстрация за създаване на изкуствен сняг. Именно тук любознателният посетител има възможност да получи отговор на всеки въпрос, свързан с мистерията леден кристал.

Специални зали в музея са отделени на проучванията на Накая върху ядрата на снежните кристали и на неговата международна дейност. Показан е приносът му в световен мащаб в областта на изследванията върху снега и леда.

На изхода на музея е изграден алпинеум –Гренландия. Това е скална градина, която е копие на ледник от района Туле в Гренландия.

Музеят работи от 9.00- 17.00 часа. Почивен ден –сряда. Входът за възрастни е 500 йени; за пенсионери 250 йени. Ученици, студенти и инвалиди посещават музея безплатно.

Често ние обикновените хора само се възхищаваме на природния феномен, без да можем да си дадем обяснение, как е постигнато това.... Но тук, в музея на ледените кристали, със сигурност ще успеете да разгадаете техниката, с която природата-художник изящно рисува стъклата ни през студените зимни нощи.

Галерия

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.