е – музеен вестник > Музеите по света > Музеят на викингите "Хайтабу"
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Музей за деца в Чикаго

Първите детски въпроси за света намират отговор в музея


Шарената сграда се намира в Чикаго и се казва Кол музей (Kohl Children’s Museum) - само за деца. Това е мястото, където деца на възраст от 1 до 8 години имат възможност да изучат и изпробват заобикалящия ги свят чрез игра. Създаден през 1985 година, музеят предоставя възпитателна обстановка, която улеснява родителите да отговорят на първите въпроси на децата за заобикалящия ги свят. При посещение родителите могат да се включат в играта с детето и едновременно забавлявайки се с него да използват момента за образователна цел. Основателите на мястото се позовават на научно изследване, което показва, че първите осем години са най-важни и дори критични за развитието на човека. Тогава мозъкът изгражда собствен подход към заобикалящата среда. Затова целта на музея е да предостави възможност на малките си посетители да опознаят света още в най-ранна възраст и да го заобичат. Колс музей е любимо място в студените зимни дни.

Когато влезете в музея, ще откриете света в умален вариант.В детски размер е пресъздаден градски площад, наречен Макормик трибюн ,главна улица. Тя води до тематични кътове, където децата могат да разпуснат въображението си и да се захласнат в ролеви игра.

Грижа за колата - в тази секция децата изследват как работят волана и спирачките, преминават през автомивка със звукови ефекти и въздушна струя; завързват пътник на седалка с колан, научават как работи двигателят.

Детска ясла - стая, оборудвана с малки легълца, където малките"майки" да повиват и приспиват "бебета" си. Мини маса служи за смяна памперси и хранене на куклите. Аудио стена позволява на децата да изберат приспивни песни, характерни за различни краища от света. Друг бутон произвежда звуци, които малките бебета правят.

Супермаркет - съвсем по подобие на истинския магазин, малките посетители могат да пълнят количките си с продукти, да се превъплъщават в ролята на купувач, касиер, пекар, доставчик на магазина.

Библиотека - в обособени кътчета, децата могат да разглеждат литература, да се упражняват на компютри за игра, да вземат и връщат книги в библиотеката.

Ветеринарен кабинет - там малките „доктори" се грижат за плюшени любимци, преглеждат болни "пациенти" и разглеждат рентгенови снимки; лабораторията на кабинета предоставя компютри за игра, а по-любопитните могат да изследват различни тъкани под микроскоп.

Пекарна – това е мястото, където малките могат да "опекат" собственоръчно приготвен сандвич от гумени храни-играчки; децата сменят ролите на готвач, касиер и клиент.

Градът в движение - е истинско пътешествие през наука, математика и технология. Тук експонатите пресъздават реални места от Чикаго. Малкият изследовател може да измайстори модел на прословутата 110 етажна кула Сиърс, да добие електричество, въртейки непрекъснато колело, да изследва дали топче, куб, конус и други обекти ще се задържат във въздуха под силна въздушна струя, да тества гравитацията, да оперира с положителните и отрицателните полюси на магнитите.

Ръце на къщата - дава възможност на малките строители да проследят строителния процес по създаването на къща. Децата „боядисват” с малки валяци, лепят фаянсови плочки, тапети и мокет, запознават се с различни строителни материали.

Всичко за мен - е проект, който запознава децата със "Здравй" на 8 езика. Те могат да запишат гласа си и да го преслушат на бавни или бързи обороти, да тестват мускулите си на силово измерителния уред.

Водни дела - е може би най-любимата стая на малките научно-изследователи, защото това е мястото, където те експериментират на вода. Пробват как водното налягане издига и движи предмети, а гумените престилки, които си обличат, ги карат да се чувстват наистина в научна среда.

Творци на музика - е най-шумната секция в музея, където разнообразни инструменти тракат и свирят неспирно. Посетителите имат възможност да създават музика, да наслагват звуци и да потанцуват, когато имат желание.

Лабиринтът- изненадва малчуганите с аудио стени, огледала, дори перископи, докато преминават от край до край, търсейки изхода.

Галерия

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.