е – музеен вестник > Музеите по света > Музеят на викингите "Хайтабу"
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Музейните сгради


Експозиционните зали представят обширни сведения за познанията и живота на викингите. Селищната топография и фортификация могат да се видят в различни реконструкции и макети. Намерените археологически материали, свързани с дома и живота на викингите – предмети на бита, храната с която са се хранели, облеклото, бижутата и накитите, оръжие и различни занаятчийски и земеделски инструменти ни дават представа за техния живота и тяхното ежедневие. Също така в експозицията е представена и религията им – езическата и християнската, погребалните практики на жителите на Хайтабу, рунически надписи върху камък и пергамент. Експозицията се фокусира и върху световните (светът в представите на тогавашния човек) и домашните занаяти, които са практикувани в Хайтабу, а също и върху градския напредък на селището и върху съседния град, наследник на Хайтабу, Шлезвиг. Голям интерес за посетителите представлява т. нар. „Корабна зала”, в която е експониран величествен викингски плавателен съд – кораб.

В музейното кино редовно се прожектират филми за археологическите работи в извършвани в селището и филми за животът на викингите.

Освен своите традиционни музейни програми свързани с екскурзоводските беседи за посетителите от всички възрасти на различни теми като: „Викингския занаятчийски център на Хайтабу” – исторически разказ за развитието на занаятите в селището, с продължителност 60 мин.; „Викингските жилища” – беседа за архитектурата и начина на градеж на този тип къщи, с продължителност 60 мин. и др., музеят предлага и специални програми на различни групи, които сепровеждат от октомври до март: „По стъпките на викингите”, „Жените през ранното Средновековие”, и „Християнизацията на Хайтабу”.

Музеят предлага и програми за деца и ученици: „По стъпките на викингите”, това е творческа програма, която се провежда вътре в музея, като самата история се разказва пред огнището; „По стъпките на викингите и змея на Мидгард”, това е специална вълнуваща програма за деца между 3 и 6 години.


Образователни беседи

Музейното кафе


Музеят предлага и различни други програми свързани със специални случаи, както и различни материали за посетителите. За да си починат посетителите имат възможност да отседнат в музейното кафе. А за хората решили да си вземат някой сувенир за спомен има и музеен магазин, в който може да намерите различни сувенири-репродукции свързани с викингите, а също и книги, картички и други материали.

Работното време на музей е разделено на лятно и зимно – съответно от април до октомври, всеки ден от 09 до 17 ч. и от ноември до март, от вторник до неделя от 10 до 16 ч. В същото време работното време на „Викингскиге жилища на Хайтабу” е единствено от месец април до месец октомври, всеки ден от 09 до 17 ч. Единичното билетче за музея е 4 евро, като има и семейни билети – родители с едно дете под 16 г. за 9 евро; групови билети – за група от 20 човека и повече, по 3 евро на човек, за група от 30 човека и повече, по 2 евро на човек; за училищни класове, по 1 евро на ученик; билет за кино – 1 евро.

Галерия

<-- 1  2  3  4  5
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.