е – музеен вестник > Музеите по света > Музеят на викингите "Хайтабу"
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Хайтабу, както и останалите подобни селища, възникват не по самите брегове, а на по-отдалечени позиции от морския бряг. Това се правело с цел по-добра защита за града и житилите му. Те са се разполагали в ландшавти, дори по-ниско от морските равнища, в блатни местности и т.н. По този начин се търси сигурността – по реки или в тесни фиорди.

Първите писмени свидетелства, в които се споменава името на селището са от 804 г. Тогава датският крал Гьотрик пребивава със своята войска и флот в Силестроб – по-ранното име на Хайтабу. През 808 г. по инициятива на същия датски крал Гьотрик търговското средище се премества от Рерих в Хайтабу. През същия век – 850 г. започва и строежът на църква в града, като век по късно, през 948 г. Хайтабу става основна епископия в района.

Само два века и половина след първото засвидетелстване в документите на Хайтабу, през 1050. градът е разрушен от викингските войски на норвежкия крал Харалд Хардрад. Градът не е бил напълно разрушен и продължава своето съществуване още няколко години. През 1066 г., годината в която норманите нахлуват в Англия и сменят династията, Хайтабу е разрушен окончателно от славянските племена.

Археологическите разкопки на селището датират неговата поява около 775 г. – 30 години преди историческото му засвидетелстване в документите. Археолозите правят доста добра стратиграфия и планиграфия на обекта. От археологическите проучвания се вижда, че има и вал около града, който е датиран в Х в.

От сондажа в ареала край потока се вижда гъсто застроен град. В селището са разкрити два вида жилищни постройки – дведелни и триделни. Това са дървени, леко издължени структури със земеделска, жилищна и понякога занаятчийска част. При тях липсва двор, факт който подсказва, че жителите на града не са били скотовъдсти, преобладавали са търговците, а земеделието е било за всеобщото изхранване на населението. Друг интересен факт е, че в Хайтабу археолозите намират артиефакти от всички точки на тогавашния свят – от Норвегия до С. Африка и от Арабския халифат до Британия. Градът е бил търговско средище, но има и свидетелства за занайтчийско производство. В некрополите на селището има погребения освен на мъже, а и на жени и деца, от което ставя ясно, че Хайтабу не е бил транзитно средище, а постоянно населено място.

След разрушаването на Хайтабу през 1066 г. внезапно възниква град в близост до мястото, където е съществувал. Този град се казва Шлезвиг. Той е следствие на вакума, който се образува след разрушаването на Хайтабу, и който трябва да бъде запълнен. Има една хипотеза, според която Хайтабу не загива, а се трансформира в Шлезвиг. Вероятно преместването на града става заради пристанището, което не може да поеме вече появилите се дълбокогазещи плавателни съда.


Графична реконструкция на Шлезвиг

Графична реконструкция на Хайтабу


Музеят и музейните експозиции на Хайтабу

На мястото къде се е намирал най-голямото селище на областта за времето си, сега е изграден музей. Тук са реконструирани няколко точни копия на викингските жилищни и обществени постройки от преди 1000 години, наречени „Викингски сгради на Хайтабу”. Всяка една от постройките е издигната на базата на задълбочени археологически проучвания. При изготвянето на проекта са използвани последните компютърни технологии. Възстановките на тези жилищни постройки връщат човек назад във времето, в живота на тогавашните жители на града. Площта, върху която е построено „новият” Хайтабу е от порядъка на 2600 m2.

Тесния път от дъсчени талпи води посетителите в селището, където могат да видят къщите на средновековните жители на града, които са издигнати от автентични материали. След като влезе в тъмното и мрачно предверие посетителят може да усети духът на средновекония живот. Може да види къде са живяли и работели средновековните хора, глинените пещи, които са служели за затопляне на помещението, за затопляне на вода и т.н. Човек може и да се докосне до викингското изкуство, технология на викингския майсторлък в занайтчийството, които сега вдъхват нов живот на някогашния град. Влизайки в „новия” Хайтабу посетителя се връща назад във времето, благодарение на заобикалящите го сгради в средновековен стил и духът на средновековния живот създаден от музейните работници и специалисти.
Компютърна възстановка на сграда от Хайтабу

Галерия

<-- 1  2  3  4  5  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.