е – музеен вестник > Музеите по света > Музеят на викингите "Хайтабу"
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад


Страната известна с Берлинската стена, с Бетховен, Гьоте, Айнщайн, Мартин Лутер, и много други, а също и с Мерцедес и футбола. Това е Германия.

Федерална република Германия е държава в Западна Европа. Страната е образувана от 16 немски кралства през 1871 г., които са обединени в Германска империя от най-изтъкнатият немски държавник през 19 век Ото фон Бисмарк.

Като дата за основаването на Германия се приема 2 февруари 962 г., когато Ото I, източнофранкски крал, е коронясан за император в Рим, и това е началото на Свещената римска империя (Първи немски райх), която въпреки че никога не е напълно обединена, под различни форми съществува до 1806 г., когато вследствие на Наполеоновите войни се разпада. Между 1815 г. и 1871 г. Германия се състои от многобройни независими държави, 39 от които формират Немския съюз, основоположника на Германската империя (Втори райх), образувана 18 януари 1871 г. във Версай след загубата на Франция във Френско-пруската война. След Втората световна война Германия е изкуствено разделена на:

  • Федерална република Германия (ФРГ) или наричана още Западна Германия.
  • Германска демократична република (ГДР) или Източна Германия.

Двете страни са разделени почти 50 години, като през 1961 г., е построена т. нар. Берлинска стена, отделяща почти 30 години Западен от Източен Берлин. След дълги години на разделение двете Германии се обединяват през 1990 г. и започват своя нов живот като единна самостоятелна държава.

Ако пътешествате из Германия и стигнете до Хамбург и северната граница на страната с Дания, непременно трябва да посетите и едно от най-старите селища, запазено и до днес като музей. Това селище се намира в областта Любек (Северна Германия), до град Шлезвиг в близост до сегашната немско-датска граница. Разполага се на най-тясното място на полуостров Ютланд, на фиорд, който разделя на две части водоема. Това селище се нарича Хайтабу. Сега в Германия, но в миналото селището е създадено и обитавано от викингите и е било на територията на Датското кралство.

Ото фон Бисмарк

История на Хайтабу

Хайтабу възниква като малко селище в междуточието на три големи свята – славянския, германския (Франска империя) и северните германи (викингите) Може да кажем, че Хайтабу е северната Венеция. Тя възниква също като северния си събрат – в средоточието на четири свята-Франска империя, Византийски културен кръг, арабите и славяните.


Хайтабу от птичи поглед

План на района на Хайтабу


Градът се е намира на един от двата пътя, които водят от Близкия изток към Севера. Единият води от Константинопол, покрай бреговете на Черно море, Днепър през Русия и от там към Скандинавия. Докато другият минава през Балканския полуостров, пресича територията на Свещенната римска империя и стига до Хайтабу и Северните кралства. Хайтабу се дислоцира на полуостров Ютланд, който е заобиколен от няколко архипелага, които създават тесни проливи. Появата на селището точно на това място е продиктувано от факта, че пътят по крайбрежието е бил труден и е прокопан канал през полуострова, през който плавателните съдове са могли да преминават и да съкратят времето за, което се заобикаля полуострова. Хайтабу възниква като търговско селище. Корабите със стоки идващи от изток, минаващи през Хайтабу и пролива, се озовават на английския бряг и северозападното крайбрежие, от където се разпределят вече в останалите части на Англия и Западна Европа. По английското и северозападното крайбрежие се появяват подобни селища като Хайтабу – Есфорвик (Йорк), Хамвик (Саутхямптън), Вайк бай Дуурстеде (Дорестад).

Галерия

1  2  3  4  5  -->
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.