е – музеен вестник > Музейна поща > Говорейки за големите, той се превърна в един от тях
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музейна поща

Назад

 Говорейки за големите, той се превърна в един от тях

„Може би в миналото има повече чест и достойнство, отколкото днес. Може би защото сме силна нация, макар и да си мислим за това в минало време. Но ако сме били, значи може пак да бъдем, за това е важно да знаем за миналото си. И да уважаваме хората, които ни подсещат да го знаем. Те са не по-малко важни. Тези дни ни напусна един такъв много важен човек - полковник Петко Йотов. Той беше главен консултант на телевизионната поредица „Операция Слава”. Честно е гостувал на предаването. Днес „Операция Слава” се излъчва в памет за него. Един човек, който говорейки за великите, сам стана голям!”


Росен Петров, продуцент и водещ на предаването „Нека говорят” на BTV – 6.12.2009 г.


Жалко, че не можа да продължи своето дело


„Безкрайно съжалявам. Полковник Йотов беше голям човек, не само историк, а преди всичко човек. Колоритен, обаятелен, човечен, истински родолюбец. За него може да се говори като за историк, преподавател по военна история, офицер от Българската армия. Но мисля, че ще се запомни с това което направи за съхранението на военната памет. Виждаме какво представлява днес Военният музей – чудесен музей, съвременен, модерен. Аз съм израснал във Военния музей, но не този военен музей, а онзи, който беше на „Петте кьошета”. Моят баща Димитър Овчаров, работеше тогава там. Играл съм сред танковете и оръдията. Знам какво е усещането. И сега много се радвам, когато виждам този чудесен музей, разположен на много по-голяма площ, в хубавата си сграда и знам, че във всичко това пулсира сърцето на полковник Петко Йотов. Жалко, че си отиде толкова рано и не можа да продължи своето дело.”


Проф. Николай Овчаров, историк, археолог, в предаването на BTV „Нека говорят” – 6.12.2009 г.


Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.