е – музеен вестник > Уникални експонати > Пушките на Волов
 

История

Музеите по света

Световни битки и военни походи

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Личности във военната история

Интересни книги

Архив

 

Уникални експонати

Назад

Пушките на Волов
Мариета Станева


Пушка „Комблен”, М1871, кал. 11мм

Едно неоценимо богатство на Националния военноисторически музей са вещите и оръжието на водачите на Априлското въстание. Сред тях са двете пушки на Панайот Волов, определен за главен апостол на Четвърти революционен окръг – Панагюрище.

Едната е „Комблен”, белгийска, обр.1871, еднозарядна, кал.11 мм. Била е съхранявана от полк. Панайот Дворянов, командир на Сандровската доброволческа чета през Сръбско-българската война (1885). Нямаме сведения как е попаднала при него. През 1929 г. той я подарява на музея.

Другата пушка „Танер” е капсулна, на въоръжение в руската казашка конница третата четвърт на XIX в. Нейната история е много интересна и се преплита с историята на друг апостол на Априлското въстание – Стоян Заимов. Подарена е на музея през 1941 г. лично от неговия син ген.Владимир Заимов.

И не случайно.

Затвор на пушката „Комблен”

След Освобождението Стоян Заимов се завръща от заточение и заминава за Русия, където завършва висше образование. Той е един от основоположниците на музейното дело у нас. Негова е идеята за създаване Музей на българското Възраждане. През лятото на 1901 г. Заимов заедно с Никола Обретенов, областен управител на Русе, посещават Бяла. Задачата на Заимов е да събере сведения за гибелта на П.Волов и другарите му и прибере вещи за музея на Възраждането. По всяка вероятност тогава попада у него пушката „Танер”. Именно при Бяла на 26 май 1876 г. в придошлите води на река Янтра намират смъртта си Панайот Волов, Георги Икономов и Стоян Ангелов, в опит да се спасят от турска потеря.

По време на Априлското въстание П.Волов е едва 27-годишен, възпитаник на Николаевската гимназия. В организацията на въстанието той отговаря за Копривщица, Клисура, Карлово. Когато в Копривщица пристигат тревожни новини, че Клисура гори, заедно с Георги Икономов се отправят натам, за да помогнат, но вече е късно. Връщат се в Копривщица, но тук пък местните чорбаджии са извършили преврат. Двамата се озовават сред арестуваните в аптеката ръководители на бунта. Освободени са от Орчо войвода и Павел Бобеков, пристигнали от Панагюрище, където съпротивата е сломена. Близо месец бродят из Балкана до трагичния ден 26 май.

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.