е – музеен вестник > Музеите по света > Музеят на златото в Богота – пазител на следите от Ел Дорадо
 

История

Музеите по света

Световни битки и военни походи

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Личности във военната история

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Музеят на златото в Богота – пазител на следите от Ел Дорадо

 Десислава Стоичкова


В търсене на приключения, злато и по-добър живот от Европа в посока към Новите земи през XVI в. отплават поредица експедиции. Легендата за Ел Дорадо завладява мислите на много авантюристи, готови на всичко, за да открият града на Златния човек.

Такива са целите и на експедицията на Франсиско де Ориана от 40-те години на XVI в. Заедно с хората си той дълго обикаля джунглите на Амазония, надявайки се да намери Ел Дорадо. Разказите му за видяното и преживяното се превръщат в стимул за нови експедиции в търсене на изчезнали цивилизации и техните съкровища. В Южна Америка завоевателите откриват много неща, включително и своя нов дом. И все пак Ел Дорадо остава скрит за сетивата на златотърсачите.

Легендите свързват Златния град със земите около езерото Гуатвита, където местното индианско племе извършвало своите ритуали. При избора на нов вожд, той бил покриван със златен прах, превръщайки се по този начин в Ел Дорадо (букв. “Златния човек”). Езерото Гуатвита се намира близо до столицата на съвременна Колумбия. Именно в Богота наследниците на онези авантюристи, отдали мислите, мечтите, а не рядко и живота си в търсене на Ел Дорадо, показват на света съкровищата на земите си и следите от един далечен и различен свят.

В Музея на златото в Богота са експонирани близо 30 хиляди златни предмета, разнообразни както по форма и размер, така и по предназначение и майсторство на изработката. В него могат да бъдат видени автентични златни накити от Предколумбовия период – диадеми, гривни, маски, апликации, ритуални фигурки, символи на властта и вярата. Ясни са следите от времената, в които златото е било смятано за материално въплъщение на слънчевата енергия.

В този музей могат да се видят и материални образци от Културата Кимбайя - Доколумбова Южноамериканска цивилизация, известна с великолепието на своите ювелирни изделия. Възникването на тази култура се датира приблизително около I в. пр. Хр. Разцветът й настъпва IV – VII век. Именно към този период се отнасят най- ярките произведения на кимбайската култура, съхранявани в Музея на златото.

Създаден през 1939 г., музеят се превръща в емблема на Колумбия и е един от най-популярните туристически обекти в столицата. Постоянната експозиция е организирана в четири изложбени зали: “Добив и работа с метали”; “Хора и злато в Доиспанска Колумбия”; “Космология и символика” и “Предлагането”.

В зала “Предлагането” по интерактивен начин са представени част от огромните богатства на музея. Звуци, светлини и сенки въвеждат посетителите в едно особено пространство, в което злато и изкуство, форми и символи се преплитат и насочват мисълта към историята на предците.

Проектирана е специализирана зала – Exploratorium, имаща за цел да насърчи към взаимодействие. В нея се проектират филми и клипове върху пода, достъпни са снимки и модели. Залата Exploratorium не дава отговори, тя мотивира посетителите да задават въпроси, да взаимодействат с музея, да градят и споделят своя опит.

Към Exploratorium е изградена и площ за семинари и работа с деца и младежи. Предоставя се възможност за семейно участие в организираните атракции. Образователните програми включват направа на “El gauche” (ритмичен инструмент, наподобяващ звук на хъркане. Популярен в някои колумбийски региони). Програмата “Искате ли да опитате да рисувате с главата надолу?” – пресъздава старинна техника за рисуване. Друга програма дава възможност на децата да украсяват вази и да моделират.

В Музея на златото се организират и временни изложби с различна тематика и структура, включително гостуващи чуждестранни изложби. Всички тези компоненти очертават образа на музея като модерна културна институция с поглед към бъдещето и стремеж към атрактивно представяне на културно-историческото наследство.

Галерия

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.