е – музеен вестник > Музеите по света > Австралийският Военен мемориал в Канбера
 

История

Музеите по света

Световни битки и военни походи

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Личности във военната история

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

Австралийският Военен мемориал в Канбера

 Йорданка Тотева


Австралийският военен мемориал, един от най-големите военни музеи в света, се създава по идея на Чарлз Бийн, официален австралийски военен кореспендент и историк от времето на Първата световна война.

Войната отнема живота на повече от 60 000 австралийци и оставя отпечатък върху живота на стотици хиляди. Тези огромни загуби убеждават Бийн, че трябва да бъде увековечена паметта на загиналите воини. Неговата идея поражда събирането на материали за бъдещия мемориал още през 1917 г., но сградата на Мемориала е открита едва през 1941 г., когато австралийските войници се сражават по фронтовете на Втората световна война. Понастоящем мемориалът е посветен на воините, които са се сражавали за нацията във всички войни и конфликти.

Експонатът, който привлича вниманието на посетителя още с влизането му в първата зала е забележителната лодка от Галиполи (Турция). Това е една от лодките, с които австралийските части правят десант в Галиполи на 25 април 1915 г. Тя показва значението на колекцията на мемориала за зараждането на духа на Австралийско-новозеландския обединен корпус (АНЗОК).

За улеснение на посетителя със специален знак са показани някои от най-важните експонати в експозиционните зали, които непременно трябва да се видят.


Възпоменателна зона

Всеки ден Мемориалът се сбогува със своите посетители със специална церемония: тръбач, който свири „Последния пост”, или гайдар, който свири траурния марш. Тази церемония се извършва в прекрасната Възпоменателна зона, считана за сърцето на мемориала.

Във Възпоменателната зона се намират и Лъвовете от вратата на Менин1. Възстановени от руините на Ипър (град в Белгия), първоначално лъвовете-близнаци са стояли на стража при един от входовете на средновековния град, но са повредени през Първата световна война. Когато посетителите влязат в Мемориала, те минават покрай лъвовете също както австралийските войски са марширували край тях по пътя им за фронта.

Най -впечатляващото нещо във Възпоменателната зона е Басейнът на отраженията с огъня на вечната слава.

Сред тихите води на басейна на отраженията се намира огънят на вечната слава, символ на вечната признателност на нацията към воините, загинали за нея.

Под великолепния купол на Залата на паметта може да се види и Гробницата на незнайния австралийски воин, представител на всички, които са дали живота си във войните. Красиво изработената мозайка символизира душите на мъртвите, които се издигат от земята към техния духовен дом.

На Почетната стена са изброени имената на всички над 102 000 австралийци, загинали във войните. Те са изписани, без да се споменава техният ранг или отличията им, защото в саможертвата си всички са равни.


Зала на Първата световна война 1914 - 1918 г.

Когато войната избухва през август 1914 г., Австралия отговаря на призива „на оръжие”, като бързо изпраща войски и кораби. Австралийските части завземат германските колонии в региона, а след това се сражават при Галиполи (Турция), в окопите във Франция и Белгия. Към края на войната през 1918 г. всяко австралийско семейство е засегнато от трагедията или познава хора, загинали във войната. В тази зала е изложена униформата на редник Джил, взета от войника по указание на Чарлз Бийн, когато той се появява от окопа един ден през юли 1918 г. Той е помолен да предаде униформата си с петната от битката. Засъхналата кал, която още може да се види по куртката, е свидетелство за условията, в които са воювали войските.

В Залата на Първата световна война се намира и диорамата Лоун Пайн, посветена на битката при Галиполи. В нея историята е застинала във времето и показва тъгата по хората, загинали в тази битка. При австралийската атака на силно укрепените турски окопи при Галиполи са дадени най-много жертви в тази кампания - над 2000, а загиналите от турска страна са над 6000. Седем австралийци са наградени с кръст „Виктория”.

Тук може да видите и забележителната картина на Уил Лонгстаф „Среднощен изглед на Вратата на Менин1”, рисувана през 1927 г. Това изумително платно сякаш представя духовете на загиналите в боевете при Ипър (град в Белгия). Идеята на художника за тази картина възниква, когато се разхожда през нощта след тържество, посветено на загиналите в тази битка.

Друг важен експонат е каската на ефрейтор Ърни Кори от Канбера, който служи в медицинските части като носач на ранени на Западния фронт. Този мъж бил толкова силен, че с едната си ръка носeл носилката, а с другата – още един ранен. Кори нарисувал каската си, за да покаже местата, през които е минал. Той е и единственият войник, награден с Военен медицински медал.

В тази зала се намира и диорамата, показваща битката за Ипър. Австралийците атакуват бетонния бункер в третата атака на Ипър, в която са дадени най-много жертви в австралийската военна история – повече от 38 000, 12 000 от които – загинали. За половината от тези хора не се знае къде са погребани, а имената им са изписани на вратата на Менин.


Зала на храбростта

Тук се отдава уважение към 97 австралийци, наградени с кръст „Виктория”, учреден от кралица Виктория през 1856 г. Могат да се видят повече от 60 от тези отличия - от Бурската война до Афганистан. Представени са и историите на техните носители - истории на саможертва и преданост към дълга. Ето някои от тях:

Офицерски кандидат 2 клас Кевин Уитли по време на патрул с виетнамски части в Южен Виетнам през 1965 г. понася към укритието тежко ранения си приятел Роналд Джеймс Суонтън, като отказва да го изостави. И двамата загиват.

Един от последните наградени с кръст „Виктория” е пехотинецът Марк Доналдсън. Той получава отличието за храброст, проявена във войната в Афганистан през септември 2008 г. Попадайки на засада, той привлича вражеския огън върху себе си, за да защити ранените.


Зала на военновъздушните сили 1941-1945 г.

Самолетите в мемориала са неразделна част от неговата колекция. Днес залата на военновъздушните сили показва ролята на австралийските ВВС във Втората световна война и в Корейската война, както и историите на пилотите, които са летели с тях. Интерес представлява изтребителят „Curtis 4ОЕ Kittyhawk”, използван в Кралските австралийски военновъздушни сили през Втората световна война. Този самолет е наречен „Поли” по името на любимата на главния пилот, летял с него.

Залата на Австралийско-Новозеландския обединен корпус (АНЗОК) показва атаката на три японски миниподводници срещу пристанището в Сидни. Един австралийски военен кораб извоюва забележителна победа над огромен германски военен кораб. Обединени австралийски бомбардировачи предприемат нощна атака над Германия. Това са само някои от историите, разказани в залата на АНЗОК, която съдържа някои от най-известните предмети в колекцията на мемориала.

На 31 май 1942 г. три японски миниподводници се прокрадват в пристанището в Сидни, за да разрушат корабите на Обединения флот. Две от тях, разрушени в района на пристанището, са показани в експозицията.


Зала на Втората световна война 1939-1945 г.

Почти един милион австралийски мъже и жени участват във Втората световна война, като 39 000 от тях загиват. Войната, водена близо до дома, засяга нацията много по-силно, отколкото Първата световна война. След влизането на Япония във войната и атаките срещу австралийската суша, започва да се чувства страхът от инвазията. Нуждата да се мобилизира цялата страна, за да бъде победен противникът, предизвиква огромна социална промяна в австралийското общество.

През ноември 1941 г. най-известният боен кораб на Негово кралско величество „Сидни” е потопен в бърза и яростна атака от германския боен кораб „Корморан”. Целият екипаж на кораба „Сидни” загива. Преди корабът да бъде открит през 2008 г., единствената следа от него е спасителният сал, изложен в експозицията.


Зала „Конфликти от 1945 г. до днес”

Краят на Втората световна война не означава край на конфликтите по света. По времето на „студената война” австралийски войници, летци и моряци се сражават в различни горещи точки: във войната в Корея, срещу комунистическия режим на Малайските острови и в Южен Виетнам. Австралийци воюват във войната в залива през 1991 г., а също така в Ирак и Афганистан. През последните 60 години повече от 30 000 австралийци служат в мироопазващи мисии по целия свят.

Тук е показана униформата на редник Кристофър Донован, воювал в Ирак през 2005 г. и командният пост на военен кораб, осигурявал огнева подкрепа на войските на брега по време на войната във Виетнам. Диорама представя битката при Капийонг през 1951 г., по време на войната в Корея, в която се сражават австралийски и канадски пехотинци с подкрепата на артилерия от Нова Зеландия и американски танкове. Те успяват да спрат мощна китайска атака към Сеул, столицата на Южна Корея.


Зала на колониалния период

Австралийската военна история започва през ХІХ в., когато австралийски войници участват в британските кампании в Нова Зеландия, Судан, Китай и Южна Африка, където над 16 000 австралийци се сражават в Бурската война. Хиляди мъже се записват в колониалните корпуси през онези дни. В тези доброволчески части повечето от тях служат без заплащане. Впоследствие те стават „тухличките”, от които се изгражда австралийската армия след формирането на Федерацията през 1901 г.

Интересен експонат тук е първата кавалерийска шапка с пера, извита от едната страна. Този вид шапки са били широко разпространени по света през ХІХ в. Друг интересен артефакт е кутийка с шоколади. За да отпразнуват началото на новото столетие, кралица Виктория изпраща на всеки войник в Южна Африка персонален подарък – такава кутийка с шоколади.


Зона на откритията

Повече от 120 000 ученици от цяла Австралия посещават мемориала всяка година. Едно от най-вълнуващите преживявания, което те могат да изпитат, е в зоната на откритията, на мястото, където те докосват всичко със собствените си ръце. Специални програми, провеждани в зоната на откритията, илюстрират различните изживявания на децата и спомагат да се обяснят някои истории, които завладяват детското въображение.

Когато посетителят преминава през осемте различни зони в мемориала, той може да се докосне, да почувства и изпита онова, с което австралийците се сблъскват във войните, а това засилва у публиката уважението и почитта към австралийската армия.1 – Мемориалът „Вратата на Мен” (Menin Gate) е един от четирите британски мемориала на загиналите на бойното поле при гр. Ипър, Белгия. Там са изписани имената на 54 389 войници и офицери от Обединеното кралство, загинали на 16 август 1917 г., чиито гробове са неизвестни.


По материали, предоставени от Румен Аврамов

Галерия

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.