е – музеен вестник > Музейна поща > Изложба Българска археология 2010 г. в Националния археологически институт с музей
 

История

Музеите по света

Световни битки и военни походи

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Личности във военната история

Интересни книги

Архив

 

Музейна поща

Назад

Изложба Българска археология 2010 г. в
Националния археологически институт с музей


На 14 февруари 2011 г. – Денят на археолога, за четвърта поредна година се представя изложба „Българска археология 2010”. С нея се поставя края на археологическата кампания за изминалата година.

Инициатор и домакин е Националният археологически институт с музей – БАН в София. Изложбата представя археологическите открития през 2010 година от България, и е реализирана с подкрепата на Министерството на Културата и със съдействието на Българската Народна Банка. Освен НАИМ-БАН в нея участват още 24 музея от страната, които представят 50 археологически обекта на територията на България.

Находките са експонирани в зала „Временни експозиции” на музея и включват реликви от Палеолита до Възрожденския период (ХVІІІ-ХІХ в.). Освен оригиналните археологически артефакти организаторите на изложбата са включили и информационни постери за всеки от обектите, където са направени археологическите открития.

От праисторическата епоха са включени находки от обектите „Козарника” и „Редака”, Белоградчишко. Това са уникални костни останки от праисторически пещерни животни. Във временната експозиция са изложени и предмети, представящи селищата на първите земеделци от новокаменната епоха и живота на хората от каменно-медната епоха – идоли, керамични съдове, сечива от селищните могили Хотница, Петко Каравелово, Търговище, Провадия и от обектите с. Деветак, с. Хаджидимитрово, с. Върхари, с. Сърнево и под гр. Созопол. Интересен е богатия некропол от бронзовата епоха край ямболското село Бояново и обектите при с. Балей, Видинско.

Голям процент от находките са свързани с античния период. Показани са материали от металургични дейности по нашите земи, намерени в рудниците на Ада тепе, Крумувградско, а също и дарове от гробове в най-старата елинска колония по западния бряг на Черно море Аполония (дн. Созопол). Разкрити и показани на вниманието на широката публика са и теракотни фигурки от Филипопол (дн. Пловдив); култови предмети от Сердика и Анхиало; монетни съкровища, златни пръстени, и други накити от могилите в Сливенско и Чирпанско.

Интересни находки са открити при археологическите обекти от късната античност – при крепости и селища от Самоковския край, Пещера и района на Малко Търново. През този период основния акцент са раннохристиянските храмове и намерените в тях артефакти – раннохристиянски стенописи от базиликата в град Бяла и находки, свързани с култа към Св. Йоан Предтеча, намерени на остров Св. Иван до Созопол.

Средновековието също е представено с голямо разнообразие от находки. Освен тези от традиционните археологически обекти – Плиска, Велики Преслав и Търново, може да се видят множество предмети на бита, монетни съкровища, оръжия от средновековните крепости Перперек, Кастрици, Калиакра, а също така и красиви сребърни и златни накити и керамични съдове от некрополите при село Топола и от Търново.

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.