е – музеен вестник > Интересни книги > Военни паметници в България
 

История

Музеите по света

Световни битки и военни походи

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Личности във военната история

Интересни книги

Архив

 

Интересни книги

Назад

   Йотов,Петко, Соня Димитрова, Даниела Цанкова-Ганчева
Военни паметници в България
Издание на Националния военноисторически музей. София. б.г.


България е кръстопътят на Балканите. Твърдение,с което започва не един исторически труд. На този кръстопът, където се срещат пътищата на Европа и Азия,са водени безброй битки и войни. Само в новата история на страната ни има записани пет войни, към които трябва да добавим и Руско-турската война 1878 г., в която загиват много опълченци. Затова и паметниците на нашата територия са много. Те са паметта на народа ни, дал над 200 хиляди жертви по бойните полета.

„Военни паметници в България” представлява регистър за 1697 паметника, изградени в 1213 селища. В изследването са включени паметници за Руско-турската война, Сръбско-българската война,Балканските войни, Първата и Втората световна война. Поместени са снимки, текст, който казва в коя война е участвал и загинал войнът, в памет на когото е издигнат паметникът, кой са дарителите за построяването му, както и точното му място. Посочено е и времето на изграждане.

НВИМ с право се гордее, че авторите на изданието са от неговите редици и че книгата /която е библиографска рядкост/ може да бъде намерена в библиотеката му.


Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.