е – музеен вестник > Уникални експонати > Паметникът който всеки българин трябва да знае
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Уникални експонати

Назад

Паметникът който всеки българин трябва да знае
Иван Крайнов


Инициативата за изграждане на паметник на руските освободители принадлежи на Поборнико-опълченската организация, която на конгрес през 1898 г. взема решение за съставяне на комитет, който да поеме работата по изграждането му. Съставя се комитет „Цар Освободител Александър ІІ” с председател Стоян Заимов. Комитетът провежда конкурс за проекти за паметник, който се печели от италианския скулптор Арналдо Дзоки (снимката вляво). Строежът започва на 23 април 1901 г. и завършва на 15 септември 1903 г.

В експозицията на Националния военноисторически музей, в залата „Възстановяване на Българската държава и създаването на Българската земска войска” се намира оригинален макет на Паметника „На цар Освободител” (снимката вдясно). Той е изработен от червен мрамор – тип Наполеон с размери 56 на 68 см. и височина 98 см. по композиция и детайли се явява междинна степен напредложения от Арналдо Дзоки проектомодел на международния конкурс и построения от него паметник. На мястото на орелефите на премирания проект в разглеждания макет вече са поставени барелефи, но те се различават от тези на завършения паметник. Барелефа „Подписване на Санстефанския мирен договор” има фигура на турски делегат повечем в барелефа „Откриване на Учредителното събрание във Велико Търново” групата вдясно е със саби и шапки във вдигнатите си ръце, докато в барелефите на паметника групата е в спокойно състояние. На корниза на макета със златни, вдлъбнати в мрамора букви е написано: „ШИПКА, КИШЕНЕВЬ, СВИЩОВЬ, ПЛЕВЕНЬ, МЕЧКА, СТАРА ЗАГОРА”. Надписът на лицевата част на пиедестала гласи „НА ЦАРЯ ОСВОБОДИТЕЛ – ПРИЗНАТЕЛНА БЪЛГАРИЯ”. Върху него има надпис, доказващ авторството на Арналдо Дзоки. Макетът постъпва в НВИМ през 1940 г. от царския дворец. Вероятно този макет е изпратен като подарък на руския император Николай ІІ през 1902 г. За връщането на този модел от Русия в България обаче липсват каквито и да е данни.


Залата с моделите за конкурса за паметник посветен на руските освободители


Има и друга теза. В речта си при поднасяне на макета Ст. Заимов казва, че „се счита щастлив да поднесе художествена бронзова редукция от тоя паметник, направена от самия Арналдо Дзоки”. Ако подарения макет действително е бронзова отливка, то намиращия се в НВИМ модел е допълнително изработен за двореца и направо оттам постъпва в музея.


Из статията Иван Крайнов, Паметникът на освободителите, Известия на НВИМ, Т ІІІ, С., 1977


Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.