е – музеен вестник > Музеите по света >Музей на открито "Заансе Сханс
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Музеят на открито "Заансе Сханс"

Заансе Сханс /Zaanse Schans/, магията на времето и вятъра


С традиционните си зелено боядисани къщи, складове и вятърните мелници, холандски плевни и малки, гърбави, подвижни мостчета, Заансе Сханс дава усещането, че се връщаш назад във времето и в традициите на седемнайсти и осемнайсти век. Все пак това е и музей на открито, но и място за живот и работа. Повечето от сградите са пренесени от други области на Холандия през 60-те и 70-те години на миналия век, когато поради развитие на градовете, те са били под заплахата от разрушаване.

Заансе Сханс предлага съчетание на околна среда и производство, както е било преди и след индустриалната революция. Това съчетание прави Заaнсе Сханс важна връзка в европейските маршрути на индустриалното наследство.

Заансетреек е торфена област около реката Заан, която е била важен воден път за тази част на провинция Северна Холандия. В края на 13 век се създава широка мрежа от изкуствени диги и язовири и така по-късно се създават първите малки села около реката Заан. Между дигите земята се пресушава и култивира в пасища за земеделие и животновъдство. Вече през 16-ти век кораби по реката и каналите се свързват с вътрешността, достигайки до Германия и Белгия, а търговците развиват широка търговия с Балтийско море, скандинавските страни и дори по-късно с Източна Азия и Западна Индия. Когато Амстердам прераства в глобален, важен търговски център в края на 16-ти век, региона на Заан се присъединява към икономическия бум.

Заансетреек достига своят връх в индустриалното си развитие по време на Златния век на Холандия - 17-ти век. По поречието на реката Заан се построяват безброй корабостроителници. Търговците пътуват по цял свят от Източна Азия до Антилските острови. Към 1670 година холандската флота наброява около 15000 плавателни съда, които са пет пъти повече от броя на английските. Чрез тях Холандия осъществява пълен търговски монопол в целия свят. Майстори на всички видове производства се местят в областта. Заансетреек става притегателно място и дотолкова широко известен център за иновации, че дори и руският цар Петър Велики идва инкогнито тук през 1697 гадина, за да научи колкото се може повече за корабостроенето.

Къщите на богатите търговци обикновено са построени в стила на жилищата на работниците, но са по-големи, ярко боядисани и украсени с орнаменти и фина дърворезба, които често изобразяват вида на търговията на търговец, който е живял там. Характерна особеност за къщи по река Заан е бяло боядисана входна врата в предната фасада. По традиция е прието тя да се използва само за специални поводи; брак или смърт. Ежедневният вход е бил през странична врата. Пищното и богато вътрешно обзавеждане подчертава процъфтяваща икономика на Заан. Богатите търговци показват богатството си с гордост. По-късно къщите започват да се строят и на два етажа, с разширения.

Каменните къщи са рядкост в Заансетреек. Причината е, че те са прекалено скъпи, тъй като поради предпазване от потъване в блатистите и торфени почви, е било необходимо изграждането на широки каменни основи. Дървото стана предпочитан строителен материал заради своето голямо изобилие и по-лек характер.

Разходката в открития музей на Заансе Сханс проследява историческото развитие на строителството, архитектурата, декорацията и използването на традиционни строителни материали по това време.

Деветнадесетте сгради на музея - традиционни къщи, складове и холандски хамбари са автентично насмолени и боядисани в зелено или черно. Това събиране на сградите дава пълна картина на живота в Заансетреек, такъв какъвто е бил през 17-ти и 18-ти век. Боядисването на къщите в зелено се превръща в традиция в продължение на три столетия и се използват най-различни нюанси на зеленото. Богатите търговци на Заан са били в състояние да си позволят боя с по-скъпи пигменти, в нюансите на зелено, които са били и по-ярки и по-интензивни.

Сега всички къщи се използват и запазената автентична атмосфера на уют прави Заансе Сханс много повече от един музей на открито.Едно посещение до Заансе Сханс не би било пълно без възможността за опознаването на работата на вятърната мелница. Революция в развитието на индустриалните вятърни мелници в Холандия е откриването и прилагането на коляновия вал. Това откритие се прилага за пръв пат в плаващите дъскорезници през 1592 година. Този процес се оказал толкова успешен, че производството на дървен материал в областта нараснало с 3000%. С изобилието си от вятър и вода и непосредствената близост до важния търговски център Амстердам, Заансетреек се превръща в първата индустриална зона в света. От хилядите промишлени вятърни мелници, някога построени покрай бреговете на река Заан, тринадесет са запазени. Шест могат да бъдат видени в открития музей Заансе Сханс. Освен тях има и запазени две по-малки фабрики.

Съхраняването и опазването на останалите вятърни мелници в Заансетреек е безспорен успех на обществената организация, основано през 1925 година от учителя и художник Франс Марс. Той разбира, че след като са загубили икономическото си значение, вятърните мелници ще изчезнат от района и тяхното значение на важен елемент от културата на Заансетреек ще бъде загубено завинаги. Първата цел на обществото е да се изгради вятърна мелница - музей през 1928 година. Вятърната мелница Het Jonge Schaapq, която сега e дъскорезница e шестата в Заансе Сханс и е построена през 2007 година.

В Заансе Сханс са запазени холандски традиционни занаяти, които се практикуват ежедневно в музея. Запазената автентична историческа атмосфера и подходяща среда са най-добро място да видите и да се запознаете с уменията за изработване на дървени обувки и сирене. По време на работата на вятърните мелници в Заансе Сханс са показани гениални, вековни техники. Посетителите стават свидетели в едно незабравимо преживяване на древните технологии за производството на пигменти за боя от петрол, или нарязването на големи дървени трупи в вятърната мелница-дъскорезница. Ежедневно се провеждат демонстрации в автентичните холандски складове, плевни и живописни вятърни мелници.

Магазините в откритият музей са разположени в исторически сгради и там се продава широка гама от подбрани антики, дървени играчки, луксозни продукти, син порцелан, морски стоки, бижутерия и текстилни изделия. Бонбони, шоколадови бисквити и хляб от хлебния музей, не е забравено и вкусното сирене от „Сирене Фарм” и горчицата от „Горчица Мил”.

Музеят на Заансе Сханс е разположен в модерна сграда. Дизайнът на тази сграда е толкова уникален, колкото и духа на музейната сбирка, в който се описва историята на региона Заансетреек. Историята и събитията, културата и индустриалното развитие на региона са скрити във великолепното очарование на картините, снимките, боядисаните мебели, регионалните костюми, многобройните красиви предмети от бита. С първите стъпки в залите на музея ще усетите духа на достолепното минало, богатото културно и промишлени наследство. Източникът на просперитета на Заансетреек е неговата индустрия. Още през 17-ти век районът е бил един от най-важните индустриални райони на Западна Европа. Безброй снимки и картини разказват за типичните хора и събития от миналите векове. Корабни модели, рисунки и оригинални предмети разказват за историята на корабостроенето и китолова.

От последния етаж на музея се разкрива красива гледка към открития музей Заансе Сханс. През последните 400 години над 1000 вятърни мелници са били в употреба в този регион. Днес само малък брой от тях продължават да стоят в това много специално място в Холандия.

Галерия

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.