е – музеен вестник > Музеите по света > Музей на авиацията в Белград
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

За развоя на югославското самолетостроене и на югославския авиотранспорт свидетелстват многобройни оригинални предмети, документи, чертежи, фотографии и макети. В тази част на музея се намират фотографии на самолетите “ДЦ3”, “ДЦ9”, ДЦ10” и “Боинг 727”. Няма нито един цял “ДЦ9”, но е запазен образец на “Боинг 727”.

Изложбата “Експонати, паднали от небето” е свързана с бомбардировките на НАТО през 1999 г. Тук се намират части от невидимия за радарите стратегически американски бомбардировач „Ф-117 Стелт", и двигателя от сваления изтребител “Ф-16Ц”, както и части от свалени разузнавателни безпилотни самолети. През 1999 г. "невидимият" бомбардировач е включен във въздушните удари срещу режима на сръбския президент Слободан Милошевич. Сърбите пък са единствените, успели да свалят такъв самолет.

Във външната експозиция на музея, наред с многото военни самолети, са изложени и “Каравела СЕ – 210” (първият рективен пътнически самолет в гражданската авиация на Югославия), “Юнкерс Jу – 52”, “Ил – 14”, “Дъглас ДЦ – 3”, “Шорт Силенд Мк. І” и “ДХЦ – 2 Бивер”.


Изгледи от външната експозиция на авиационния музей в Белград


Наред с изключителното визуално преживяване, на посетителите се предлагат специализирани екскурзоводски беседи, кинозала със 120 места, в която се прожектират филми за авиацията, голям магазин за сувенири, макети и авиационна литература. В непосредствена близост се намира безплатен паркинг. Музеят може да бъде посетен в следното работно време:

  • 1 ноември – 15 април: вторник – неделя 9:00 – 14:00 ч. Почивен ден – понеделник.
  • 15 април – 31 октомври: вторник – неделя 08:30 – 18:30 ч.; понеделник – 08:30 – 15:30 ч.

Цената на билетите е между 170 и 200 динара, в зависимост от възрастта на посетителите, а за групи има отстъпка от 20%.


През 2010 г. музеят ще отбележи с редица прояви стогодишния юбилей на сръбската авиация.

Галерия

<-- 1  2
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.