е – музеен вестник > Анализи/Мнения > 2010 - годината на китайския тигър
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Анализи/Мнения

Назад

2010 - годината на китайския тигър
Антони Де ла Реа


По източния календар започващата календарна година е тази на металния Тигър. Дори да изключим зодиалните знаци и хороскопите, виждаме, че 2010 година наистина ще бъде времето на китайският възход - икономически, а после и политически.

Преди около десетилетие, тогавашният китайският лидер Дън Сяопин бе представил своя план за развитието на Китай със следните думи: "Да крием нашия потенциал и да чакаме удобния момент, да бъдем добри в това, да не привличаме внимание и никога да не поемeм лидерството”.

Изглежда обаче, че "удобният момент" е дошъл. Китaй вече няма нужда да бъде добър и да не привлича внимание. Напротив - време е да поеме световното лидерство или поне част от него. Тази голяма политическа крачка на Пекин не е случайна, а е подплатена със сериозен икономически ръст на "Поднебесната империя".


Китай вече е втора икономика в света


През изминалата година Китай се превърна във втората световна икономика, изпреварвайки Япония по оценки на специалисти от лондонското Сити. Очакваше се, че КНР ще излезе на второ място сред страните по номинална стойност на БВП едва през предстоящата 2010 г. Но това се случи по-рано – през втората половина на 2009 година, отбеляза британският седмичник "Сънди Телеграф". Тези изводи са направени, след като наскоро Държавната статистическа служба на КНР предостави окончателните уточнени резултати. Според тях, растежът на БВП е бил 9,6%, а не 9%, както се смяташе по-рано. През 2008 г. БВП на Китай е достигнал 4,6 трилиона долара, а за Япония тази цифра през същата година е 4,9 трилиона долара. Но през 2009 година китайската икономика е запазила високите темпове на растеж на равнище от 8%, докато японската е регистрирала спад с 6,6%. Следователно, Китай и изпреварил по обем на БВП Япония, измествайки я на трето място.

В последния си доклад за глобалната икономика МВФ прогнозира ръст от едва 1,3% в развитите икономики, след като те отчетоха спад от 3,4% в рамките на изминалата година. За разлика от тях Китай и Индия отбелязаха много по-голям ръст. Като цяло икономиките на развиващите се страни ще отбележат растеж от 5,1% през 2010 година, според МФВ. Китайската икономика ще се повиши с 9%, а индийската с над 6%. За Китай обаче заплаха може да е бързото увеличаване на броя на отпусканите нови кредити. Междувременно китайското правителство обяви, че през 2009 година Пекин е станал най-големият износител в света, като по този начин е изпреварил досегашния най-голям износител Германия, четем на страниците на френския вестник „Лез Еко”. Официалните данни на правителството, според които китайските компании са реализирали 9% от целия износ в света, потвърждават прогнозите на Световната търговска организация. Въпреки понижението на китайския износ от 16,5%, местните компании са успели да увеличат дела си от международния пазар в сравнение с останалите износители. Така за цялата 2009 година стойността на китайския износ е възлязла на 1190 милиарда долара, докато за същия период Германия е изнесла стоки за 992,7 милиарда долара.

Междувременно на 1-ви януари 2010 бе обявено създаване на една нова икономическа зона в източна Азия. Тя ще бъде третата по големина зона за свободна търговия в света след Европейския съюз и Северноамериканската зона зa свободна търговия (НАФТА). Икономическият съюз ще е с население от 1.9 милиарда души и търговия с обем 200 милиарда долара. В нея ще членуват Китай и още 10 държави в Азия, членки на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН). Това са Индонезия, Виетнам, Лаос,Тайланд, Камбоджа, Малайзия, Мианма,Сингапур, Бруней и Филипините.Китай и страните от АСЕАН ще си предоставят взаимно преференциален достъп до пазара на услуги в сектори като бизнес услугите и туризма. Планира се през 2010 г. търговският оборот между Китай и АСЕАН да достигне 200 млрд. долара спрямо 192.6 млрд. долара през 2008 г. и 113 млрд. долара през 2005 година. За Китай споразумението е начин да си осигури доставянето на суровини, а за страните от АСЕАН - възможност да се възползват от огромния китайски пазар. Очаква се АСЕАН да спечели от увеличаването на износа на суровини за Китай, но производителите на потребителски стоки и автомобилни части в Югоизточна Азия може би ще са в неизгодна позиция спрямо по-евтините вносни стоки от Китай.

От тук насетне, много малко му трябва на Китай за да превърне своето икономическо развитие в политическо хегемония в региона и в света. Първата стъпка бе вече направена, когато Пекин обяви, че е готов да изгради своя военна база в Аденския пролив за борба със сомалийските пирати.

"Не твърдим, че имаме нужда флотът ни да присъства навсякъде, за да изпълняваме своите международни ангажименти", казва адмирал Ин Чжо и обяснява че: "Имаме нужда да увеличим възможностите си за снабдяване". Миналата година китайският флот започна историческа мисия за ескортиране на товарни кораби край бреговете на Сомалия. В първата подобна операция на Китай извън неговия регион от векове - от династията Мин - бяха включени два миноносеца и спомагателен кораб, съобщава Франс прес. Действията на корабната група обаче са били затруднени от необходимостта да прекарва по 124 дни (колкото е продължителността на мисиите) в открито море, обяснява китайският адмирал. В крайна сметка китайците получили разрешение да акостират във френска база за снабдяване. С такива разполагат в региона също САЩ и Япония. Затова той смята, че постоянна база би улеснила китайските операции и това ще се посрещне с разбиране от другите, участващи в операциите за ескортиране.

Решение по въпроса трябва да бъде взето от Китайската комунистическа партия и Централната военна комисия. Присъствието на китайски кораби близо до Персийския залив събуди известни опасения, но другите страни би трябвало да разберат стремежа на Пекин да се брани от пиратите, добавя Ин Чжо.


Китай има стратегически интереси в Африка


Изявлението на висшия китайски военачалник не е случайно. Пекин има стратегически интереси в Африка. В началото на ноември миналата година Китай обеща да отпусне 10 млрд. долара на страните от Африка в концесионни заеми през следващите три години. Обещанието дойде от китайския премиер Вен Дзябао на среща на върха в Египет, където имаше форум за сътрудничество между Китай и Африка. Една пета от нефта, който се внася в Китай, е с африкански произход. В момента на Черния континент най-големият брой чуждестранни работници - над 550 000, са от Китай. От 2000-а до 2007 г. търговията между Китай и Африка е скочила от 10 на 70 млрд. долара, а Китай вече е изпреварил Великобритания и Франция, превръщайки се във втория по значимост търговски партньор на Африка след Съединените щати, казва коресподентът на в. "Монд" Серж Мишел.

"2009 година ще бъде запомнена, като годината, в която Китай се отказа от дипломатическата тишина и Пекин демонстрира влияние на международната арена, отговарящо на неговата икономическа мощ;. Това бе годината, в която принципите на Дън бяха отхвърлени", съобщи наскоро австралийският вестник „Сидни Морнинг хералд”.

"Урокът за Австралия и САЩ е, че те ще трябва да приемат свят, в който Китай е готов и способен да противопоставя своите интереси на тези със Запада. Досега можеше да се каже, че икономиката на Китай се разрастваше, но политическата му сила изоставаше. Но през 2009 г. това вече не е така. 2009 г. бе годината, в която увеличаващата се политическа сила на Китай се превърна в неизбежен факт в международната политика. Идеята, че ние може да определяме позицията на Китай е остаряла фантазия”, смята Хю Уайт, професор по стратегически изследвания в Националния университет на Австралия, допълва изданието.

Ако трябва да правим някакво цялостно обобщение на казаното до тук, то няма как да е друго освен това, с което започнахме в началото - 2010 ще бъде годината на металния, китайски Тигър.

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.