е – музеен вестник > Уникални експонати > Уникална кутия на първия български княз
 

История

Музеите по света

Световни битки и военни походи

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Уникални експонати

Назад

Уникална кутия на първия български княз
Мариета Станева


Сред реликвите на Националния военноисторически музей особена стойност имат вещите на княз Александър І Батенберг. Може би защото са свързани с първия български владетел след Освобождението и част от тях са символите на държавността на нова България.

Те постъпват в някогашния Главен военен музей през ноември 1937 и август 1938 г. като дарение от неговата съпруга графиня Хартенау.

Колекцията съдържа най-високите отличия на почти всички европейски държави от негово време, униформи на княза като офицер от 5 европейски армии, богата оръжейна сбирка, лични печати, битови вещи.

С изяществото на изработката си се откроява кутията, в коятo се е намирал адресът на Народното събрание до Александър Йозеф фон Батенберг за избора му за български княз. Четирите крачета придават елегантност на формата. Орнаментите от нейната украса оформят симетрична композиция от вплетени като дантела кръгове. В четирите ъгъла композицията завършва с палмети. Вътрешността на кутията е покрита с бяло кадифе, а дъното от външната страна – с лилаво кадифе.Изборът на първия държавен глава след Освобождението става на 17 април 1879 г. с всеобщо въодушевление на депутатите от I Велико народно събрание.

Кандидатурата му е предпочетена заради участието му като доброволец в Руско-турската война (1877-1878 ) и факта, че е племенник на руския император Александър II.

Когато младият княз получава телеграмата, с която го известяват за избора, благодари с думи, които сякаш се превръщат в негова съдба:

„Дълбоко трогнат, приемам изражението на чувствата, с които благородната българска нация ми доверява своите съдбини. Като се посветявам на тази задача, която единодушието на избора ми прави по-свещена, аз нямам предвид никаква друга цел, освен благото на нацията и процъфтяването на страната, която ще стане отсега нататък мое отечество.”

На 4 май 1879 г. делегация начело с Драган Цанков, Константин Стоилов, Тодор Бурмов, д-р Цвятко Караконовски, Варненския митрополит Симеон и главния мюфтия хаджи Мюедзин връчва на княза акта за избирането му в двореца Ливадия, Крим, където младият княз гостува на руския император.

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.