е – музеен вестник > Музеите по света > “Пепел и сняг” – номадството като послание
 

История

Музеите по света

Световни битки и военни походи

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 “Пепел и сняг” – номадството като послание

 Десислава Стоичкова


Когато Грегъри Колбърт започва да реализира проекта си “Пепел и сняг” едва ли има представа за мащабите, които ще придобие той впоследствие. По време на експедициите в Индия, Бирма, Шри Ланка, Египет, Доминиканската република, Етиопия, Кения, Тонга, Намибия, Азорските острови, Борнео и Антарктика Колбърт и екипът му заснемат уникални кадри, пресъздаващи красотата на природата и величието на отделния миг.

Музеят- номад е пътуващият дом на “Пепел и сняг”. Сградата на музея е продукт на естетическите виждания и архитектурните концепции на световноизвестния японски архитект Шигеру Бан. За първи път музеят отваря врати във Венеция през 2002 г. Следват Ню Йорк (2005), Лос Анджелис (2006), Токио (2007), Мексико сити (2008 ). За следваща спирка в пътуването на музея се планира Кейптаун, Южна Африка. Уникалните съоръжения, съчетаващи традиция и новаторство, природни материали и последни технически достижения придават на музея форма и дух, непознати досега. Във всеки град се изграждат различни варианти на основната конструкция. Ако във Венеция се залага на антични колони, то в Мексико сити акцентът пада върху интериора от бамбук, а в Ню Йорк основен материал е металът. Светлинни проекции, дървени пътеки, дребни камъни наоколо въвеждат посетителя в атмосферата на един необикновен свят.

Алтернативната реалност, такава каквато я вижда Грегъри Колбърт, е изпълнена с послания и усещания. Хора, животни и природа пресъздават абсолютната хармония и възможността за живот в един по-красив свят. Проектът съчетава в едно фотографии, 35-милиметрови филми, арт инсталации и роман в писма. Нито едно изображение не е дигитално коригирано.

Фотографиите са представени в сепийни, тъмнокафяви тонове върху ръчно изработена японска хартия с помощта на технологията енкаустика – гореща восъчна живопис. Филмите, включени в изложбата, са озвучени с авторска музика, комбинираща етно мотиви от различни части на света.

„Пепел и сняг” разказва историята на един мъж. В своето пътуване той пише 365 писма – по едно за всеки ден от годината. Мъжът пише до принцесата на слоновете, а писмата му са израз на преживяванията и емоциите, на вътрешните търсения и откриването на света. Историята в писма – силна и красива, завършва с думите:

Китовете не пеят, защото знаят отговора, те пеят, защото знаят песента.

Това, което има значение, е не онова, което е написано върху страницата. Това, което има значение, е написано в сърцето.

Така че изгори писмата и разпръсни пепелта им в снега... Прочети ги отново с присвити над ушите си ръце. Слушай песните на Рая, страница след страница, след страница...

Лети по пътя на птиците.

Повече от десет милиона посетители има „Пепел и сняг” след дебюта си във Венеция. Музеят–номад продължава да отправя своите послания към света и сякаш ставаме все по-готови да ги чуем.


Галерия

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.