е – музеен вестник > Музеите по света > Музеят Орсе, Париж
 

История

Музеите по света

Световни битки и военни походи

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Музеят Орсе, Париж

 Деяна Кръстева


Бляскавият Париж е не само столица на Франция, но и световна столица на музеите. От над 70 музея около 30 са посветени на изкуството. Един от най-забележителните от тях – Музей Орсе (фр. Musee d'Orsay) – е разположен на левия бряг на река Сена. В него са представени творби на френското изкуство от периода 1848 до 1914 г., картини, скулптури, декоративни предмети и фотографии. Там се съхранява и една от най-богатите колекции на произведения на импресионисти, включваща творци като Ван Гог, Моне, Дега, Реноар и Сезан.

Сградата на Музей Орсе е построена първоначално като железопътна гара за Орлеанската железопътна компания в навечерието на Световното изложение през 1900 г. Конкурсът за изпълнител е спечелен от архитект Лалу. Той трябва да построи гара, предназначена за голям брой пътници, която същевременно да се вписва в историческия облик на Париж подобно на Лувъра и историческите сгради на площад „Конкорд”. Поради тази причина голямото индустриално хале на сградата от метал и стъкло е покрито от импозантна каменна фасада.

Гарата е открита на 14 юли 1900 г. и е реално доказателство за модернизма от това време. Тя е изцяло електрифицирана, разполага и с подвижна лента за багажа и огромни зали за пристигащи и заминаващи пътници, а в подземната й част са построени пет жп коловоза. В близост е разположен и хотел с 370 стаи, от които днес са останали само празничната зала и ресторантът. Украсата е поверена на професионални художници: рисунките в залата за заминаващи пътници са от Кормон, в ресторанта на хотела са от Ферие и Бенжамен-Констан, а алегорични статуи олицетворяват градовете Бордо, Тулуза и Нант. В периода 1900-1939 г. Орсе служи като крайна гара за линиите, обслужващи Югоизточна Франция. След 1939 г. обаче поради електрификацията на железопътните линии и удължаването на влаковите композиции, пероните на гарата стават къси и не могат да бъдат адаптирани към новите изисквания. Тя започва да се използва единствено за връзка с предградията на Париж, а част от нея се превръща в пощенски център по време на Втората световна война.

През 1977 г. френското правителство решава да преобразува вече лишената от функционалост сграда в музей, който е официално открит на 1 декември 1986 г. от президента на републиката Франсоа Митеран. Така сградата е спасена от разрушаване благодарение на идеята на уредниците от Лувъра да се трансформира в музей на националните колекции на изкуството от втората половина на XIX век.

Оргиналната архитектура на гара Орсе е запазена и адаптирана към новата функция на постройката. Оформени са три основни етажа: на първия етаж изложбените зали са разположени от двете страни на голямата зала. Вторият етаж е съставен от тераси, които гледат към голямата зала и водят към изложбените зали, а третият етаж е разположен над преддверието по дължина на бившите перони и във високата част на бившия хотел. Запазени са и часовниците на фасадата на гарата, които гледат към бреговете на Сена. Колекциите въпреки голямото им разнообразие хармонично се вписват в сградата на архитект Лалу.

Разположен в сърцето на Париж, Музей Орсе бързо се налага като музей от нов тип и се явява хронологичен посредник между Лувъра и Националния музей за модерно изкуство в Център „Жорж Помпиду”. Като концепция той обхваща всички области на художествения свят: живописта и скулптурата, декоративното изкуство, архитектурата (с рисунки и макети), фотографията и дори киното, наред с историята за създаването им. Литературата, спектаклите и музиката са представени с изложбени табла по коридорите на музея. Същото се отнася и за творбите, чувствителни към светлина, рисунките и фотографиите, които са част от колекции или пък са взети от други фондове като отпечатъците, илюстрациите или афишите, които не се съхраняват от музея, а от отдела за история на Френската национална библиотека.

Музеят Орсе е средище на интензивен културен живот. Освен посещение на експозицията, включваща най-големите френски творци от втората половина на ХIХ и началото на ХХ век, тук се провеждат концерти с музика от тази епоха, както и кинопрожекции с ретроспективен характер от 1895 г. до Първата световна война, а също и много други културни прояви. Предлагат се и занималня за малките посетители, посещения с беседи, специализирана книжарница, бутик и ресторант в сградата Орсе, които са запазили автентичния си вид, кафене в най-високата част с излаз на терасата към Сена, откъдето се открива забележителна гледка към Париж, както и други услуги за посетителите от всички възрасти на парижкия регион, които са чести гости на музея или пък за многобройните туристи.

Музеят работи от 9:30 до 18:00 часа, а с удължено време до 21:45 ч. – всеки четвъртък. Почивният му ден е понеделник. Таксата е 9,50 евро в обичайното работно време и 7 евро – след 18:00 ч. всеки четвъртък.

Галерия

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.