е – музеен вестник > Музейна поща > Формула 1 в София
 

История

Музеите по света

Световни битки и военни походи

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музейна поща

Назад

Формула 1 в София
Даниел Иванов


От 17 септември до 3 октомври 2010 г. в София гостува за първи път изложба, включаваща 9 от най-интригуващите болиди на Форумула 1. Феновете на високите скорости се насладиха на бързите автомобили, изложени в комплекса МОЛ „Сердика” на бул. Ситняково. Тук бяха показани едни от най-атрактивните автомобили за всички времена в историята на Формула 1.Посетителите видяха Лотус 98Т, управляван през 1986 г. от легендарния бразилски пилот Аертон Сена, който печели две състезания с него.

Друг интересен автомобил от света на високите скорости е Уилямса на Деймън Хил от 1996 г., с който той печели титлата при пилотите, а отборът печели 12 от 16-те състезания за сезона и с това титлата при конструктурите.

Бенетон В195 е шампионския болид на легендата Михаел Шумахер, с който германецът тиумфира през 1995 г. това е втората титла на немския пилот в индивидуалната класация.

Бяха показани и някои от по-малките отбори, като Заубер С21, болидът който караше Филипе Маса; Ягуар R3 на британския пилот Еди Ървайн; Джордън 198, където се състезаваха през 1998 Деймън Хил и Ралф Шумахер; както и болидът, с който се бореше за първите места през 2003 отборът на Уилямс със състезатели Хуон Пабло Монтоя и Ралф Шумахер.

Освен страхотните автомобили на Формула 1 посетителите видяха и каската с разцветките на Аертон Сена, състезателния екип на Оливие Панис, костюми на механици, както и 10-цилиндров двигател на Мерцедес Бенц.

Организаторите се бяха погрижили и за забавлението на гостите на изложбата. Имаше поставени симулатори, на които желаещите показваха уменията си като пилоти, беше изградена и писта за най-малките, където те се състезаваха с модели на болиди.

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.