е – музеен вестник > Уникални експонати >Една реликва от Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г.
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Уникални експонати

Назад

Една реликва от Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г.
Магда Русева


Походното котле на опълченеца Бранислав Велешки


В Националния военноисторически музей освен въоръжението от Руско-турската война (1877-1878), се съхраняват и редица елементи от снаряжението на офицерския състав и редовите войници. Интересен експонат е походното котле, притежание на Бранислав Велешки (истинско име Георги А. Левков), роден в с. Карабунище, Велешка околия, Македония*. Самият надпис върху него ни дава ценни сведения: „Бранислав Велешки от І-во българско опълчение 1877/78 г., 4 дружина.”

По-нататък е отбелязан бойният път на Българското опълчение: „Габрово, Св. Никола, Шипка, Зелено дърво, Шейново, В. Търново, Котел, Тича, Сливен, Ст. Загора, Пловдив”. Този експонат е реликва и има своята история.

При заснемането на филма „Героите на Шипка” наследниците на Бранислав Велешки от Пловдив подаряват котлето на съветския режисьор Сергей Василев. След като се завръща в тогавашния Съветски съюз, Василев преценява, че подареният му предмет ще има важно значение в патриотичната възпитателната дейност на децата, учениците и българските граждани и той го връща в България.

От една страна този предмет е свързан с личността на Бранислав Велешки, известен като участник в националноосвободителното движение, като телохранител на Георги С. Раковски в Първата българска легия, а след това и опълченец по време на Руско-турската освободителна война. От друга страна, надписът служи като достоверен източник за маршрута на Българското опълчение, и по точно на 4-та дружина от опълчението.


*За историята на Бранислав Велешки виж Николай Домусчиев, Реликва от Първата българска легия, Т.ІІ, С., 1976


Из статията на Магда Русева, Бойните реликви от Руско-турската освободителна война и тяхната роля за възпитанието на воините от БНА и учащата се младеж, Известия на НВИМ, Т ІІІ, С., 1977

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.