е – музеен вестник > Уникални експонати > Eдин уникален експонат от Руско-турската война
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Уникални експонати

Назад

Eдин уникален експонат от Руско-турската война
Емилия Милушева


Галета (хляб) от годините на Освободителната война


Запазването до наши дни на галета (хляб) от годините на Руско-турската война освободителна война (1877-1878) разкрива не само трудността по преханата на руската армия и българското опълчение, но и материалната помощ, която българското население дава на руските офицери и войници, като подготвя хляб, сухари и други хранителни запаси.

Съхраняваната в Националния военноисторически музей галета е предадена от Археологическия музей във Варна и заведена във фонда на НВИМ. Върху нея има и надпис от който личат годините на освободителната война – „1877 – 78”

Галетата е силно проядена от червеи. Многобройни дупки покриват повърхността, а вътрешността е много проядена. За нейното запазване са извършени определен брой дезинфекции. Дезинфекзията се извършва чрез инжектиране с 4 % спиртов разтвор на пентахлорфенолат. Същевременно е извършена и импергнация, което е необходимо с оглед запазването и. Импрегнационните методи за укрепване може да се прилагат при всички порести материали. Импрегнацията се осъществява чрез потопяване, инжектиране или нанасяне на разтвори с четка.

При галетата импрегнацията се извършва с разтвор на неизбелен пчелен восък и с добавка на 10 % парафин в терпентин. Най-напред със спринцовка разтворът се вкарва във вътрешността на експоната. След това с четка се извършва обмазването. Така се запълниха следите от червоядството.


Из статията на Емилия Милушева, Дезинфекция и консервация на музейни материали от Руско-турската освободителна война, Известия на НВИМ, Т. ІІІ, С., 1977

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.