е – музеен вестник > Музеите по света > Кралската конюшня на Бъкингамския дворец
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Кралската конюшня на Бъкингамския дворец

The Royal Mews


Една от най - великолепните конюшни в света, която е действаща , изпълнява церемониални функции и същевременно е музей – това е Кралската конюшня към Бъкингамския дворец в Лондон - The Royal Mews. Всъщност наименованието идва от функциите, които са изпълнявани в миналото – превози и пренасяне на вещи. Освен че предлага атракция за сетивата при вида на отлично гледаните и обучени животни, в The Royal Mews по специфичен начин може да се види как е текъл живота на кралското семейство през вековете. В музея са подредени експонати пресъздаващи как във времето са се развивали превозните средства, теглени от коне, за да обслужват държавния протокол на Великобритания. Тези возила са били използвани за транспорт при държавните посещения на кралските особи, при сватби, при откриването на годишната сесия на Парламента и при други официални ангажименти на короната. Освен познатите каляски, карети и файтони, с коне са били теглени вагони и плавателни съдове.

Посетителите могат да видят пищната кралска карета, която за последно е използвана през 2002 г., за да превози кралица Елизабет и принц Филип до катедралата Сейнт Пол за отпразнуване на златния им юбилей.

Същевременно в Кралската конюшня се отглеждат конете, които имат важна роля в изпълнението на официалния държавен церемониал - The Queen's. Тези коне с внушителни размери са от породата Кливланд бай, единствената британски порода коне, използвани за превоз, както и Уиндзор грей, които по традиция се ползват в кралските впрягове. Тези тежки животни били развъждани заради голямата им издръжливост. В тях се комбинирала природна воля и невероятна сила, и затова били идеалният помощник за тежко въоръжените рицари през Средновековието. Разказва се, че конете, които са подложени на изключително взискателна дресировка и режим, понякога си отмъщават за стоенето в замръзнала поза с леко вдигнат предел десен крак.А ако случайно врабче се престраши да се разходи под копитото в търсене на трохички, бива смазано от раз.

Смяната на караула пред Бъгингам е сред най-популярните туристически атракции на Лондон. Два гвардейски конни полка от Британската армия – The Queen's и Queen's Life са отговорни за охраната на монархическите особи и охраната на държавните дворци на Великобритания. Тази традиция се спазва от времето на крал Карл ІІ – VІІ век. Двете роти на The Queen's гвардията охраняват под командването на капитан на охрана на кралицата Бъкингамския дворец и Сейнт Джеймс Палас. Именно те изпълняват пищната церемония на конната гвардия по смяната на караула. През лятото тя се провежда всеки делничен ден от 11:00 ч., а в неделя от от 10.00 ч., а през зимата през ден. Постовите в караулките се сменят на всеки час.

Посетителите в кралската конюшня могат да ползват аудио гид, който е включен в цената на входния билет и предоставя туристическа информация по избор на английски, френски, немски, италиански, японски, китайки и руски езици.Всяка събота и неделя се провеждат образователни програми за семейни посещения. На тях по достъпен и занимателен начин се представя познавателна информация за деца и възрастни, която ги приобщава към историята, традициите и любовта към животните и природата. Програмите са предназначени за семейства с деца от 5 до 11 годишна възраст.

За туристически посещения конюшнята е отворена от 20 март - 31 октомври . Не е достъпна за туристи при официални държавни събития и посещения, което се обявява с график.

Цената на билета за The Royal Mews, която включва и аудио гид е :

  • За възрастни ? 7,75
  • За групи студенти ? 7.00
  • За младежи под 17години ? 5.00
  • За деца под 5години входът е свободен
  • Семейни билети ? 20.50

Билетите, закупени директно от Кралската колекция осигуряват целогодишен достъп, както и 12 месеца безплатно ползване на услугите на сайта на The Royal Mews.

Галерия

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.