е – музеен вестник > Музеите по света > Националният музей на Сингапур
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Националният музей на Сингапур


Сградата на музея

Сингапур е столицата на островната държава Сингапур. Намира се на най-южната точка на Малайзийския полуостров в Югоизточна Азия. Страната е известна като една от най-богатите и най-добре организирани страни в света.

Сингапур предлага много атракции и забележителности за своите туристи, но със сигурност не бива да си тръгвате от тази екзотична страна без да сте посетили Сингапурските ботанически градини, Международната галерия Soobin Art, както и да сте опитате от местните специалитети. Ако пък не разполагаге с много време, а желаете да научите повече за историята и културата на тази страна, то най-подходящото място за това е Националният музей на Сингапур.

Музеят е разположен в сграда в нео-класически стил от 1887 г., но това не е място само за любителите на изкуството, защото през нощта внушителната мраморна ротонда се превръща в модерен ресторант „Novus”. Там сервират съвременна европейска кухня с азиатски привкус.

Първоначално в сградата, построена от полковник сър Калъм, са се помещвали библиотеката и музеят на града. През 2006 г. сградата е реновирана и разширена и в момента музеят е разположен на 18 400 квадратни метра.

Постоянната му експозиция представя историята на Сингапур от 14 век до наши дни. Нетипичното за тази експозиция е възможността всеки път тя да се разглежда и преоткрива по различен начин. Попадайки в нея посетителят има възможност да избере традиционния начин за разглеждането и - чрез разказа на екскурзовода или да избере свой “Личен път”, който да му покаже историческите събития и героите, свързани с тази страна. Това се случва с помощта на “музейния спътник” / мултимедийно джобно устройство, което се състои от LSD дисплей, чифт слушалки и клавиатура/. “Музейният спътник” предлага аудио, видео и текстово съдържание, което допълва информацията, представена в колекцията. Чрез него можете да прочетете описания, да чуете експертни становища, както и да гледате клипове, свързани с артефактите в експозицията. Именно този елемент на интерактивност ви позволява да решите как искате да проучите експозицията и да изберете за кои от историческите събития да научите повече.

Специална зала от постоянната експозиция, наречена “Нов живот”, представя развитието на операта и киното в Сингапур. Тук са изложени изключително помпозни костюми и аксесоари, носени от ветерани в оперното и филмовото изкуство.

В залата, посветена на местния живот, имате възможност чрез портрети, фотографии и ценни предмети да се докоснете до бита и поминъка на сингапуреца. Тук е експонирано и най-ранното фотографско изображение на Сингапур, направено само пет години след изобретяването на фотоапарата през 1839 г.

В музея е отделено и място, което представя и открива тайните на сингапурската кухня от 1950 до 1970г. Представени са ястия, които се продават на улицата и такива, които могат да се опитат само в изисканите ресторанти. А за ценителите на екзотични и пикантни аромати е предоставена възможност да усетят мириса на най-използваните в сингапурската традиционна кухня подправки.

За любителите на модата е експонирана изложба, която разкрива развитието й на местно ниво за периода 1950 – 1970 г. Изложени са уникални образци на модното изкуство, показани са ръчно бродирани изделия, както и платове, произвеждани от местни фабрики.

В музея се съхраняват и 11-те съкровища на Сингапур. Тези съкровища са свързани с историята и културата на страната от 14-ти век до наши дни и са подбрани въз основа на тяхната рядкост и уникално историческо значение. Тези сингапурски съкровища са:

Най-ранният надпис открит в Сингапур-той се намира върху камък, висок 3 м и широк също толкова, а самият надпис обхваща площ 2,1 м широчина и 1,5 м височина. Пълният надпис така и не е разчетен, а относно датировката и езика още се водят спорове.

Златните накити в явански стил от 14 век. Пръстените от това съкровище са с диаманти и са били намерени във Форт Консервната Хил през 1928 г. от работници, които са копали канал.

Една от четирите най-ранни снимки на Сингапур, направени от Алфонс-Юджийн-Жул през 1841 г.

Завещанието на Мунши Абдула, бащата на модерната литература, е изключително ценен документ, тъй-като такива завещания са рядкост през този период. Завещанието датира от 1854г.

Портретът на Джон Сингър Сарджънт, един от най-известните артисти в историята на страната, както и Траурната катафалката на Тан Як Ким (1859-1917), виден китайски лидер, са следващите две съкровища, грижливо съхранявани за поколенията.


Завещанието на Мунши Абдула

Портретът на Джон Сингър Сарджънт


Погребалната покривка, направена за погребението на китайски проток, е уникално само по себе си творение. На нея са избродирани традиционните китайски мотиви от митични зверове и божества.

Портретът на сър Томас Шентън, британски губернатор на Сингапур преди избухването на войната в Тихия океан, също грижливо е съхранен. Художникът на портрета е Ксу Beihong (1895-1953), един от най-добрите художници в страната. Ксу Beihong рисува потрета само след две кратки срещи с губернатора.

Кукленият театър и колекцията от кукли, които са се използвали през 19 в. до начолото на 20 в., също влизат в класацията на местните съкровища. Колекцията е принадлежала трупата Fujian, която е играла в Сингапур през 1930г. Театърът е бил висок 1,9 м и широк 4,4 м. и е можел да бъде разглобен и сглобен от трупата за 1 час. Колекциата съдържа 45 кукли, 96 костюма, 56 шапки, 24 декора, аксесоари и 20 броя подпори.

Златният жезъл на Сингапур е направен по повод предоставянето на кралския декрет на крал Джордж VI, с който през 1951г. Сингапур е обявен за град. Жезълът съдържа политическа символика и е насочена към създаване на ново чувство на лоялност и гордост за жителите на Сингапур.


Кукленият театъря

Златният жезъл на Сингапур


Последното, единадесето съкровище е колекцията от 477 природни чертежи, които са принадлежали на Уилям Фаркуар. Този учен изграва ключова роля в изграждането на Сингапур през 1819 г. Чертежите представят флората и фауната на страната и са от изключително значение за изследователите в тази област.

Националният музей на Сингапур е превърнат в местния културен център. В него периодично се организират тематични изложби, семинари, фестивали и кинопрожекции. Музеят успешно се реализират образователни програми, насочени към подрастващите и студентите в града. Целта им е да създадат приятни емоции на участниците в тях така, че те по-лесно и достъпно да научат за историята и културата на Сингапур. Музеят издава и свой вестник, а на негова територия е разположен един от най-луксозните ресторанти в града.

Музейните специалисти използват всякакви нестандартни методи, с които да привлекат съвременния турист, а и местен жител,... в залите на своя музей. Това всъщност е позволено и почти задължително за времето, в което живеем... Защото за да може днес съвременният музей, да бъде предпочитано място за разходка и забавление той трябва да се адаптира и да отговаря на вкусовете и предпочитанията на широк кръг посетители.


Галерия

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.