е – музеен вестник > Музеите по света > Военният музей в Белград
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

В музея може да се видят и едни от първите униформи на сръбската войска - на пехотата от 1845 г. и от 1864 г., на кавалерията от 1882 г. и униформа на генерал от периода 1873-1882 г., както и сабите на княз Александър Караджорджевич. Сръбско - турската война от 1876 - 1878 г. е представена с оръжие и униформи на участници във войната, знаме на руските доброволци, отличия на Черна Гора и Сърбия.

Балканските войни /1912 – 1913 г./ оживяват пред посетителите с бойните знамена на сръбски полкове, участвали в Кумановската битка през 1912 г. и наградени с ордени, с оръжие и отличия на сръбската войска и сабята на командващия Черногорската войска Джура Шоча.

Широко място в експозицията е отделено на участието на Сърбия в Първата световна война. Тя е представена с униформи, оръжие, знамена и отличия на съюзниците от Антантата. Тук посетителят може да разгледа английско, френско, руско, италианско, японско и сръбско въоръжение, отличия на Италия, Русия, Франция, Румъния и Гърция, сред които са британския рицарски орден “На банята”, ордена на френския легион, гръцкия орден “Св.Спасител”, черногорския орден “Данило І”, сръбския орден “Таковски кръст”, ордена “Караджорджева звезда” и др., знамена на сръбски полкове, знамето на сръбските доброволци от САЩ, макет на мястото, където е проведена първата голяма австро-унгарска офанзива срещу Сърбия в планината Цер на 30 юли 1914 г. и макет на паметника на загиналите от сръбската доброволческа дивизия в Добруджа. Периодът между двете световни войни е застъпен с образци на униформи и оръжие на Кралство Югославия.


Залите от експозицията на музея, свързани с Първа световна война


Втората половина на експозицията е посветена на Народоосвободителната война на югославските народи /1941-1945 г./ Изложени са фотографии, документи, въоръжение, отличия и трофеи на частите от Югославската народоосвободителна войска /ЮНОВ/, както и въоръжение и снаряжение на чуждестранните военни мисии. Тук е автоматът “Томсън” на Бил Стюарт – ръководител на съюзническата група наблюдатели през 1943 г., загинал по време на битката при река Сутеска. Отразено е участието във войната на чуждестранните формирования в състава на ЮНОВ – италианската бригада “Гарибалди”, българския партизански батальон и австрийския батальон.

С показаното въоръжение, снаряжение и лични предмети на участници в Белградската операция на ІІІ украински фронт /14 – 22.Х.1944 г./ е отдадена почит към паметта на загиналите 3000 бойци от ЮНОВ и на 1000 съветски войници и офицери при освобождаването на Белград. Не е подминато и взаимодействието между частите на ЮНОВ и реорганизираните формирования на Българската армия при освобождаването на част от югоизточна Сърбия и на Македония и Косово. Интересни експонати са сабята на генерал Александър Льор – командващ немската балканска групировка, въоръжение, снаряжение и униформи на маршал Тито, използвани от него през време на войната, бойни знамена на частите от ЮНОВ, трофейно оръжие и пленени знамена на фашистка Италия и нацистка Германия.

Следвоенното развитие на въоръжените сили на СФРЮ е проследено с фотографии, въоръжение, снаряжение и униформи на офицерите и войниците от ЮНА. В една от залите се намира оръжие на югославската армия, използвано през 90-те години по време на войната в Косово, както и пленено оръжие на албански терористи.

Във външната експозиция покрай крепостната стена са разположени повече от 100 експоната. Могат да се разгледат стари крепостни и корабни оръдия, въоръжение на ВМС и ВВС, образци на всички водещи европейски производители на артилерийски оръдия от ХІХ и ХХ век /Schneider, Skodawerke, Krupp, Rheinmetall и др./, танкове на Полша, Чехословакия, Италия, Германия, Русия, САЩ. Особен интерес предизвиква полският лек танк “ТКF-3”, от които са произведени само 18 броя и единственият запазен образец е във външната експозиция на музея. Изложен е и единият от двата запазени в света немски леки танкове “VK 1801”.


Изгледи от външната експозиция на Военния музей в Белград


Музеят е отворен за посетители всеки ден без понеделник от 10.00 ч. до 16.00 ч.

Галерия

<-- 1  2
Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.