е – музеен вестник > Музейна поща >Ще се обособят четири големи музея в София
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музейна поща

Назад

Ще се обособят четири големи музея в София


Правителството одобри концепция за ролята на културното наследство в устойчивото развитие на културния туризъм


София ще има четири големи музея – за историята на града, на визуалните изкуства, музеен комплекс "Арсенала" и на тоталитарното изкуство.Това предвижда Концепцията за водещи столични музеи, която правителството одобри. Неин автор и вносител е Министерството на културата. В документа се казва, че музейната мрежа в момента е раздробена, дублираща се, липсват връзки между движимо и недвижимо наследство.Често музейните експозиции са разположени в неподходящи амортизирани сгради, изобщо няма музей за най-новата история, не се използва пълноценно потенциалът за развитие на музейната мрежа, стари и неадекватни са формите на управление. Целта на правителственото решение е тези недостатъци да се преодолеят чрез етапно усъвършенстване на териториалната организация и преструктуриране, за да се постигне устойчиво развитие на културното наследство на София. Концепцията предлага реализиране на нов стратегически подход към развитието на музейната мрежа, като отчита перспективната роля на културното наследство за качеството на живот и за устойчиво развитие в сферата на културния туризъм.

Най-голям интерес за усъвършенстване на териториалната организация и преструктуриране представлява историческото ядро на София, което включва резервата "Сердика - Средец", храм-паметника "Св. Александър Невски", направлението по бул. "Витоша" и др. В тази структура се обособяват три зони със силен културен потенциал и възможности за развитие.

Бившият Княжески дворец, който ще бъде ремонтиран, попада в планираната зона А. Предвижда се в него да се разположи Музеят на историята на София. Според авторите на концепцията е важно тъкмо този музей да бъде ситуиран в тази сграда, защото така той "ще може да представи своята колекция, която в значителна част е свързана именно с двореца".

Зона Б ще се обособи около храм-паметника "Св. Александър Невски" и Сердийския некропол. В нея е включен и квартал 500 (който сега съдържа сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство и неизползващата се бивша сграда на Техническия университет). Идеята е в нея да се организира комплексен музеен център Национален музей на визуалните изкуства, условно наречен Българският Лувър.

Той ще интегрира Националния музей на българското изобразително изкуство и Националната галерия за чуждестранно изкуство на единна концептуална основа.

Благоприятна за целта е и близостта на комплекса до криптата при храм-паметника "Св. Александър Невски", Сердикийския некропол и църквата "Св. София", Националната художествена академия, Ботаническата градина, изложбената галерия на ул. "Шипка" 6, се посочва в мотивите на посочват вносителите.

В зона В ще се намира Национален музеен комплекс "Софийски арсенал", който ще включва музея "Земята и хората", сградата на бъдещия музей за съвременно изкуство и нови части, които според документа ще се обособят с възстановяване на отпаднали части от Арсенала и подземното водохранилище.

Съществува възможност за обособяването на четвърта зона с музеен център извън историческото ядро – Музей на тоталитарното изкуство. Центърът би могъл да се разположи в кв. Дървеница, до комплекса от сгради на Министерството на културата, върху територията на КАТ-София. Музеят ще включва скулптурна експозиция на открито в паркова среда, закрити експозиции в съществуващите сгради на КАТ и фондохранилища.

Реализирането на концепцията ще помогне за усъвършенстването на съществуващата структура на музейната мрежа в София и ще допринесе за развитието на столицата като водещо европейско културно средище и привлекателен център на международния културен туризъм, посочват авторите на документа.

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.