е – музеен вестник > Музейна поща > „По стъпките на историята”, изложба за старите български столици в Президентството
 

История

Музеите по света

Анализи/Мнения

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музейна поща

Назад

„По стъпките на историята”, изложба за старите български столици в Президентството


„По стъпките на историята” е археологическа изложба за материалните свидетелства от старите български столици – Плиска, Преслав и Велико Търново. В нея участие взеха Администрацията на Президента на Република България; Национален археологически институт с музей; Регионален исторически музей, Велико Търново; Реионален исторически музей, Шумен; Археологически музей „Велики Преслав”; Национален историко-археологически резерват Плиска. Тя беше открита на 25 януари и продължи до 10 февруари под наслов „Дни на отворени врати” и домакин беше Президентството, намиращо се на бул. Дондуков 2.

Изложбата представи различни археологически материали и вещи от Ранното и високото българско средновековие. В нея посетителите видяха керамичната икона на св. Теодор Стратилат от манастира „Св. Пантелеймон" при Патлейна до Велики Преслав ( Х в.); многосъставния златен нагръден кръст-енколпион от Плиска (IX в.); макет на Кръглата църква в Преслав и различни други културни ценности от Ранното средновековие. Посетителите можеха да видят и известния Калоянов пръстен, а също и една от най-красивите икони, тази на „Св. Богородица с Христос” от Несебър (XIV в.)


Макет на Кръглата (Златната) църква в Преслав


Посетителите на изложбата, които се запознаха с ранната българска история бяха над 6 000 души, съобщиха от пресцентъра на президентството.


Потир от Х в.

Иконостас от Велики Преслав

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.