е – музеен вестник > Уникални експонати > Комбиниран револвер „Лефоше” на Иван Драсов
 

История

Музеите по света

Световни битки и военни походи

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Уникални експонати

Назад

Комбиниран револвер „Лефоше” на Иван Драсов


В колекционната зала „Хладно и огнестрелно оръжие” на Националния военноисторически музей е експониран комбиниран револвер система „Лефоше” - „L. Dolne Invur”, наречен „Apache”. Според сведенията това оръжие е принадлежало на Иван Драсов, виден революционер, общественик и държавник. Комбинираният револвер система „Лефоше” се състои от барабан с шест гнезда за патрони без цев, спусков механизъм и бронзова дръжка във формата на бокс. Калибърът на гнездата на барабана е 7 мм., като той побира 6 патрона и поради липсата на цев с револвера се стреля от упор. Ударният механизъм е иглен, като спусъкът е подвижен и може да се прибира към барабана.

Дръжката е изработена от четири изляти един до друг пръстени за четирите пръсти на ръката. Тя е подвижна и може да се свие към барабана, като оформя т. нар. бокс за ръчен удар при нападение и самозащита. Между пръстените има допълнително оздравяване за по-голяма стабилност на дръжката при удар с нея. Тя е закрепена към тялото на револвера с два винта от горната и долната й страна, като горният играе ролята и на щиф, при издърпването на който дръжката се освобождава и се прибира към тялото на револвера. На външната страна на най-горния пръстен има малко ухо, в което влиза щифтът и закрепва дръжката към тялото при нормално й положение. Вторият (в долната част) има функцията на панта при прибирането й.

Пред барабана на револвера е закрепен на винт стоманен клин, имащ функцията на щик. Той е двуостър и лезвието му има вълнообразна симетрична форма. Винтът, на който е закрепен клинът към тялото на оръжието има функцията на панта, като по този начин щикът може да се свива към барабана. Това става благодарение на един механизъм, който се намира на основата под барабана. При натискането му клинът се освобождава от контрата и чак тогава може да бъде прибран към основата на револвера.

Дължината на този необикновен револвер е 225 мм, като барабанът му е с дължина 40 мм и диаметър 30 мм. Дължината на клина е 75 мм, с ширина – 9 мм. Дръжката има дължина приблизително 105 мм, а диаметърът на всеки един от пръстените й е 25 мм.

По тялото и дръжката на револвера има и надписи. Единият е изписан с латински букви „PC”, вероятно някакво клеймо (възможно това да е клеймо на фирма или майстор взели разрешително за производство на тези оръжия, например като това на белгийската фирма „ML”). Подобни клейма имат и други комбинирани револвери – „МL”; „GB/SV”. На тялото на револвера има изписан и номер 204, за което се предполага, че това е фабричният му номер. Другият надпис, който се намира на дясната страна при основата където е закрепен клинът, се чете почти изцяло. Това което се разчита от надписа е „DOLNE INVur”, като вероятно пред него, там където се вижда само една малка чертичка, трябва да има още една буква „L”. Това е патентния надпис на оръжието. Такъв надпис може да се види и на други револвери от този тип.Състоянето на това красиво и само по себе си различно оръжие е доста добро. В момента само на отделни места личат много малки следи от лека ръжда, най-вече по барабана. Всъщност револъверът е претърпял няколко реставрационни и консервационни процедури за да може да бъде запазен за идните поколения в това добро състояние, в което се намира в момента.

Назад
 
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.