е – музеен вестник > Музеите по света > Централен музей на великата отечествена война 1941-1945 г. на „поклонная гора”, Москва*
 

История

Музеите по света

Световни битки и военни походи

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Централен музей на великата отечествена война 1941-1945 г. на „поклонная гора”, Москва*


Музеят е открит в Москва, на Поклонная гора, на 9 май 1995 г., по случай 50-годишнината от победата над фашизма. Той става център на Мемориалния комплекс на победата. Музеят и паркът представляват уникален ансамбъл, в който влизат монументът – щик, висок 142, 5 м, с бронзови барелефи и богинята на победата Нике; православният храм на Свети великомъченик Георги Победоносец, мемориална джамия, мемориална синагога и католически параклис.

За времето, през което съществува музеят, в него е събрана богата колекция от предмети, разказващи за ВОВ: оръжие, бойна техника, униформи, награди, фотоси, кинохроника и документи от времето на войната. В него има и сбирка от ценни художествени произведения: картини, скулптури, графика, плакати. Научната библиотека разполага с над 50 000 печатни издания, има и отдел за редки книги.

Централният музей на Великата отечествена война 1941-1945 г. има постоянно действаща експозиция – „Пътят към победата” и художествена галерия. Гордост за музея са шестте диорами, посветени на най-важните сражения от войната. В него широко се използват и модерните технологии: има аудио-визуални комплекси, показващи документална кинохроника от военните години; фотографии, картографски и архивни материали. Музеят е оборудван и с електронна система за търсене на сведения за загиналите във Великата отечествена война.

Военноисторическата експозиция „Пътят към победата” е посветена на историята на Великата отечествена война 1941-1945 г. Във витрините са показани над 4000 експонати – оръжие, униформи, бойни знамена, награди на бойци и командири от Червената армия. Представени са и някои видове въоръжение, униформи, документи и фотоси на съюзниците от антихитлеристката коалиция, а също и от нацистка Германия и нейните сателити. Тя започва със Залата на пълководците, в която има галерия на кавалерите на „Ордена на победата” – висшия военен орден, учреден на 8 ноември 1943 г., с който са награждавани лица от висшия команден състав на съветската армия за успешно провеждане на бойни операции в мащабите на един или няколко фронта. С „Орден на победата” са удостоени Й. В. Сталин, маршалите на Съветския съюз Г. К. Жуков, И. С. Конев, Ф. И. Толбухин и др. За принос в победата над хитлеристка Германия с „Орден на победата” са наградени и генерала от армията на САЩ Дуайт Айзенхауер и Йосип Броз Тито – маршал на Югославия.

В залата са изложени бронзови бюстове на съветските кавалери на славата, а идеята за приемствеността на армиите намира израз в поставянето и на бюстове на героите от Отечествената война 1812 г. – генерал-фелдмаршал М. И. Кутузов, атамана на Донската войска М. И. Платов, генералисимус А. В. Суворов, генерала от инфантерията П. И. Багратион и др.

В Залата на славата, на мраморни плочи са увековечени имената на повече от 11 800 герои на Съветския съюз.

В Залата на паметта се отдава почит на загиналите и безследно изчезнали над 26 милиона граждани на Съветския съюз. Централно място в нея заема скулптурната група „Скръб”, изработена от Л. Кребел.

Във военноисторическата експозиция е и диорамният комплекс, посветен на най-крупните операции от Великата отечествена война – контранастъплението при Москва през декември 1941 г., Сталинградската битка, блокадата на Ленинград, Курската битка, форсирането на р. Днепър и щурма на Берлин.

В художествената галерия на площ от 4 000 м2 последователно се показват изложби с експонати от колекциите на музея на ВОВ и най-добрите музеи в Русия – Третяковската галерия, Държавния руски музей и др.

Музейната експозиция продължава в Парка на победата, където е разположена военна техника и инженерно-фортификационни съоръжения от Великата отечествена война. Представени са и редки екземпляри трофейна техника.

Ежегодно музеят се посещава от 700 000 – 800 000 д.

Сред многостранната научно-експозиционна и обществена дейност, която Музеят на ВОВ на Поклонная гора развива, важно място заемат многобройните действащи изложби: „Държавни символи на Русия”, „Пътят към Берлин” (ВОВ във филмите на киностудия „Мосфильм”), „Легендарният оръжейник” (по случай 90-годишнината от рождението на М. Т. Калашников), както и някои художествени изложби: „Траектория на съдбата” (съвместно с Музея на Словашкото национално въстание в гр. Банска Бистрица), изложбите от фондовете на музея – „За войната, мира и родната земя”, „Фронтови етюди и рисункки 1941-1945 г.” и др.

Сред инициативите за 2010 г. трябва да се отбележи участието в международната изложба „Освобождението на концлагера Аушвиц” в Държавния музей Аушвиц - Биркенау, Полша, открита на 27.01.2010 г. В руската част на експозицията, на площ от 212 м2, може да се види освобождаването на затворниците, част от военна болница; представени са и героичните усилия на лекари и местни жители за спасяването на оцелелите в концлагера. В експозицията символично е оградено място за нацистките престъпници по време на Нюрнбергския процес. Стремежът на авторите на изложбата е тя да стане част от постоянната руска експозиция.

Централният музей на Великата отечествена война 1941-1945 г. поддържа контакти със сродни музеи в Русия и в чужбина, като в тази връзка трябва да споменем съвместната инициатива с музея „Фриндлански врати” (гр. Калининград) – обявяването на конкурс ”В бой за Източна Прусия. Хора, съдби, памет”. Конкурсът е посветен на 65-годишнината от победата, а целта е да се съберат оригинални материали - фотоси, документи, статии от вестници, разказващи за щурма на Кьонигсберг и първите следвоенни дни и месеци. Стремежът е чрез показването на неизвестни свидетелства, съхранявани в частни архиви на ветерани, не просто да се покажат факти, а историята да „оживее” чрез съдбите на участниците в нея.

Мащабният обхват на историческия период, насищането на ескпозициите с оригинални експонати и техника, разнообразните колекции и широката научно-експозиционна и образователна дейност определят важното място на Централния музей на Великата отечествена война 1941-1945 г. на Поклонная гора сред сродните военноисторически музейни центрове в Русия.


*По материали от сайта на музея


Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.