е – музеен вестник > Музеите по света > Даскаловата къща в Трявна
 

История

Музеите по света

Световни битки и военни походи

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Даскаловата къща в Трявна


Прекрачвайки голямата дървена порта, прекрачваш и прага на времето, за да се потопиш в оная сладостна атмосфера на възрожденския бит и архитектура – белязани с красота, романтика и хармония.

Такава е срещата с Даскаловата къща в Трявна, изправила гордо снага сред потъналия в зеленина двор. Под стрехите мигат причудливо прозорците, обкичени с кенарени перденца. От големия чардак китни мушката и сакъзчета се усмихват приветливо. Дървените стъпала поскърцват, отвсякъде се носи оня специфичен мирис на старо дърво, томителна нега и тайнствена легенда. Тук всяка вещ открива живота на къщата отпреди 200 години. Медни съдове и писана керамика са кацнали на пезулчетата, пъстри възглавнички украсяват миндерлъците, кенарени покривки с фина бродерия и фестончета застилат спалнята.

Най-голямото богатство обаче са незалязващите слънца от резбованите тавани, създадени от изкусните ръце на двама тревненски резбари - Димитър Ошанеца и Иван Бочуковеца. Не случайно я наричат „къщата, огряна от вечни слънчеви лъчи” и не случайно тук се намира единственият в страната специализиран музей на дърворезбарското изкуство.

Къщата на чорбаджи Христо Даскалов е строена в годините 1804-1808 г. Когато вече била завършена, на чорбаджи Христо му се струвало, че някак била бедна откъм украса. Тогава майстор Димитър Ошанеца се врекъл да украси тавана на гостната стая с такава дърворезба, от която всеки да ахне. Не щеш ли неговият калфа Иван Бочуковеца с нечувана дързост пристъпил напред и казал, че и той ще направи резбован таван, не по-лош от на своя майстор. Така бил сторен първият майсторски облог. Двамата работели от Гегьовден до Димитровден. Когато дърворезбарите и първенците на Трявна отворили врата на стаята, в която работил младият калфа, от тавана заблестяло жарко юлско слънце. „Е, майстор е вече Иван Бочуковеца!” - рекли в един глас всички.

Когато отворили стаята на Димитър Ошанеца, затаили дъх от изумление. Топлите лъчи на спокойно майско слънце с разкошен венец от маргаритки разкрили едно ярко дарование. Така единодушно отсъдили славата на Димитър Ошанеца като баш майстор. Легендата допълва и любовта, пламнала между младия майстор и красивата щерка на чорбаджи Христо Даскалов - Манка.

Облогът за майсторство става сюжет на пиесата "Майстори" от Рачо Стоянов. Много интересна е инициативата на музея пиесата да се играе сред естествения декор в Даскаловата къща. Тогава публиката се настанява в зеления двор и вижда как оживяват легенда и история отпреди 200 години.

На долния етаж експозицията представя развитието на Тревненската резбарска школа – от най-примитивната резба, овчарската, до великолепни образци на иконостаси, богати украси на порти, гъсто изплетени дървени дантели по скринове, ракли, долапи. Дървените произведения на изкуството са разположени много естествено, без да се натрапват и са прекрасно допълнение към атмосферата на къщата.

На втория етаж прави впечатление залата със скулптури от дърво на български ханове и царе, барелефи на възрожденски дейци, изработени от самобитния майстор-резбар Генчо Марангозов. Несиметрията в пропорциите създава усещане за наивинитет, но и особена притегателна сила и прави образите запомнящи се.

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.