е – музеен вестник > Музеите по света > Музеят на децата в Йордания – един културен оазис
 

История

Музеите по света

Световни битки и военни походи

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Музеите по света

Назад

 Музеят на децата в Йордания – един културен оазис


Да изживееш детството си или да отгледаш децата си в страна от Близкия изток - едва ли някой от нас би посрещнал с ентусиазъм подобна мисъл. Има, обаче, едно място в Йордания, където усмивките вървят ръка за ръка с получаването на нови познания, където играта води до усвояването на разнообразни умения, където деца от различен произход намират своята защита от трудния свят на възрастните – Музеят на децата в Аман.

Създаден през 2007 г. в резултат от инициативата на кралица Рания, музеят поставя пред себе си целта да подпомогне обучението и културното развитие на йорданските деца. Той разполага с експозиции, съоръжения, сцени, работилници, лаборатория, библиотека, музеен магазин.

Иновативните архитектурни решения и модерният интериорен дизайн носят гарантирано място на музея като забележителност. В същото време разнообразие от находчиви, образователни програми и динамични дейности гарантират ролята му като стимулираща среда, в която животът и забавлението са взаимно обвързани.

В музея има както временни, така и постоянни експозиции. Те се разпределят в три основни теми – човечество, природа и технологии. Приоритетно място се отделя на интерактивните експонати. Музейният екип твърди, че след като стъпите в Музея на децата всичко може да ви се случи. Можете да запишете телевизионно предаване, да участвате в куклен спектакъл, във „възстановяването” на динозавър, да направите дъга или да се разходите до Луната. В просторните му градини можете да видите отблизо силата на водата, да свирите на музикални инструменти, както и да посетите забележителности от цял свят.

В откритите просртанства към музея е конструирана и археологическа площадка. Така децата могат да се вживеят в ролята на археолози, да открият сами различни предмети от древността, а след това и да ги идентифицират по информационните табла.

За да спомогне за развитието на детските познавателни, социални, емоционални, културни, творчески и естетически умения и познания екипът използва модерни интерактивни методи на обучение. За децата се организират различни игри, в които те отговарят на въпроси или играят, рисуват, строят къщи, готвят. Тук не се спазват общоприетите музейни стандарти – създават се нови.

Сградата на Музея на децата в Аман, Йордания

Деца от различен произход - йордански, палестински, иракски, американски, получават възможността да експериментират, да изследват, да опознават достиженията на техниката и света на природата. От зрител, посетителят се превръща в участник, сменящ своите роли според собствените си предпочитания. Макар да съществува като институция приоритетно ориентирана към най-малките членове на обществото, Музеят на децата има с какво да привлече вниманието и да забавлява всички свои посетители.

Той се гордее с факта, че е активен партньор в образователната система на Йордания. Образователните програми, курсове, турове, беседи, инициативи са всекидневие. Месечната програма за събитията в музея се разпределя до часове. "Каквото и да са научили в училище, децата ще го видят по различен начин в музея и се надяваме да се вдъхновят и да откриват тук една нова перспектива." - споделя директорът на музея - Хания Сала.

Музеят на децата се намира в столицата на Кралство Йордания – Аман. Разположен е в парк Ал Хюсеин на територия от 20 000 кв. м. Работи от 9:00 до 18:00 часа, с почивен ден вторник. Таксата за индивидуално посещение е 3,00 JOD (Йордански динара), което е около 6,50 лв. Посещенията на организирани групи ползват намаления. "Каквото и да са научили в училище, децата ще го видят по различен начин тук и се надяваме да се вдъхновят и да откриват тук една нова перспектива." - споделя музеят директор Хания Сала.

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.