е – музеен вестник > Интересни книги > Морето в международните отношения и външната политика на България 1944-1949 г.
 

История

Музеите по света

Световни битки и военни походи

Уникални експонати

Архивите говорят

Музейна поща

Дигитална видеотека

Интересни книги

Архив

 

Интересни книги

Назад

   Кръстева, Мариана
Морето в международните отношения и външната политика на България 1944-1949 г. – Варна: ИК „Морски свят”, 2005 – 301 с.


Изследването е в рамките на един все още непроучен докрай период от най-новата българска история - първите години след Втората световна война, и е посветено на военнополитическите и стопанските аспекти на развитието й като морска страна в контекста на нейната външна политика. Могат да бъдат проследени проблеми като: борбата на България за излаз на Егейско море; претенциите на Румъния за Южна Добруджа; Проливите Босфор и Дарданели и българската външна политика; проблемът за установяване на режима на р. Дунав в условията на променения следвоенен международен политически климат; българското търговско корабоплаване и корабостроене; решенията на Парижкият мирен договор от 1947 г. за Българските военноморски сили; военният ни флот и международните ангажименти на България.

Книгата може да бъде интересна и полезна за всички, които се вълнуват от държавата ни като субект в международните отношения, който в лимитираните политически рамки на следвоенна Европа търси пътищата за реализиране на своите морски интереси.

Назад
НВИМ има авторски права над тази страница. Използването на текст или изображения от нея се извършва с писмено разрешение на НВИМ.
Национален военноисторически музей © 2009. Всички права запазени.