ФИЛИАЛИ

10.10.2017 г.

Уважаеми посетители,

Поради изграждането на нови бетонни постаменти част от едрогабаритната техника ще бъде временно преместена, но ще бъде достъпна за Вас.

Извиняваме се за причиненото неудобство!

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!

04.11.2017 г.

На Архангелова задушница във Военния мавзолей-костница Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон отслужи панихида в памет на офицерите и войниците от редовете на Българската армия, дали живота си за родината.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

01.11.2017 г.

Екипът на Националния военноисторически музей Ви поздравява с един от най-светлите български празници – Деня на народните будители, празник на духа, на националното самочувствие и стремежа към развитие.

БЛАГОДАРИМ НА НАШИТЕ ДОБРОВОЛЦИ

20.10.2017 г.

За втори път в рамките на един месец доброволци от Experian Bulgaria се погрижиха за добрия вид на външната експозиция на Националния военноисторически музей.

ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ: МУЗЕЯТ И КОНФЛИКТИТЕ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ПОЛСКИЯ ОПИТ

09.10.2017 г.

На 12 октомври (четвъртък), от 17.00 часа в Националния военноисторически музей ще се състои публична лекция на тема: „Музеят и конфликтите през погледа на полския опит“, водена от доц. д-р Соня Пенкова – историк и музеолог.

ОТНОВО ДОБРОВОЛЦИ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

06.10.2017 г.

Софтуерни инженери от развойния център на SAP се включиха в освежаването на външната експозиция на Националния военноисторически музей.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ СЕ ВКЛЮЧВА В ИНИЦИАТИВАТА „ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО“

28.09.2017 г.

На 30 септември (събота) Националният военноисторически музей в София и неговите филиали – Военноморски музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музеят на авиацията в Крумово ще работят с вход свободен по повод инициативата Европейски дни на наследството.

ПО ПОВОД НЕЗАВИСИМОСТТА ДЕБАТ И СПЕЦИАЛЕН ПОКАЗ НА НАЙ-ВИСОКОТО ОТЛИЧИЕ НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

21.09.2017 г.

С дебат между учители по история и професионални дебатьори за измеренията на независимостта и специален показ на най-високото отличие на Царство България Националният военноисторически музей ще отбележи 109-ата годишнина от обявяването на Независимостта.

ДОБРОВОЛЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ОСВЕЖАВАНЕТО НА ВЪНШНАТА ЕКСПОЗИЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

19.09.2017 г.

Доброволци от Experian Bulgaria се включиха днес в почистването на външната експозиция на Националния военноисторически музей и така станаха част от подготовката за годишнината от Независимостта на България.

УСПЕШНА НОВА УЧЕБНА ГОДИНА!

15.09.2017 г.

Националният военноисторически музей поздравява всички ученици, учители и родители с началото на новата учебна година и им желае здраве, съзидателна енергия и творческо вдъхновение!

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ С ВХОД СВОБОДЕН ЗА ПЪРВОЛАЦИТЕ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ НА 15 СЕПТЕМВРИ

14.09.2017 г.

По повод първия учебен ден, на 15 септември (петък) всички първолаци и техните родители ще могат да посетят безплатно Националния военноисторически музей и неговите филиали във Варна – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморския музей.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ СЪС СПЕЦИАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА УЧЕНИЦИ ПРЕЗ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

12.09.2017 г.

По повод първия учебен ден, на 15 септември (петък) всички първолаци и техните родители ще могат да посетят безплатно Националния военноисторически музей (НВИМ) и неговите филиали във Варна – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморския музей.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВИ ПОЗДРАВЯВА С ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКОТО СЪЕДИНЕНИЕ

05.09.2017 г.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Съединението е не само най-мощната и категорична заявка за участието на българите в политическия живот на тогавашна Европа, . . .

14.08.2017 г.

Националният военноисторически музей получи годишната награда „ПроКултура“ на организацията на работодателите в областта на културата, БАРОК в категорията „Национален културен институт“, с проекта „Моите предци на война“, подкрепен от Министерство на културата. Наградата се връчва в рамките на V-та национална конференция „Достъп на младите хора до култура: дигиталните иновации“, 11-12 август 2017 г. в град Банско.

АРХИВ ЗА ИЗДИРВАНЕ ГРОБА НА ЛЕВСКИ

18.07.2017 г.

По повод 180-ата годишнина от рождението на един от най-великите синове на България Националният военноисторически музей публикува архива за издирване гроба на Левски, създаден по повод инициатива на Главния военен музей (днес Национален военноисторически музей) за издирване на тленните останки на Апостола...

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПУБЛИКУВА АРХИВА СИ ЗА ЛЕВСКИ

13.07.2017 г.

За първи път на 18 юли (вторник) по повод 180-ата годишнина от рождението на един от най-великите синове на България Националният военноисторически музей (НВИМ) ще публикува на официалната си интернет страница архива за издирване гроба на Левски, създаден по повод инициатива на Главния военен музей за издирване на останките на Апостола.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ НА 101 ГОДИНИ

04.07.2017 г.

По инициатива на генерал от пехотата Православ Тенев и със Заповед № 391 от 4 юли 1916 г. на главнокомандващия Действащата армия генерал от пехотата Никола Жеков, са положени основите на Националния военноисторически музей, съхранил през годините бойната слава и възпитал у поколения българи любов към Отечеството.

ИЗКУСТВОТО И ВОЙНАТА СЕ СРЕЩАТ В ИЗЛОЖБА НА НВИМ ЗА 101-ВАТА ГОДИШНИНА НА МУЗЕЯ

30.06.2017 г.

На 30 юни в галерия „Средец“ бе открита изложбата „Ярослав Вешин – един колоритен чех в България“, с която Националният военноисторически музей (НВИМ) отбелязва своята 101-ва годишнина.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОСТУВА В ГАЛЕРИЯ СРЕДЕЦ С ПЛАТНА НА ВЕШИН

26.06.2017 г.

На 30 юни (петък), от 17.00 часа в галерия Средец на бул. „Ал. Стамболийски“ № 17 в София ще бъде открита изложбата „Ярослав Вешин – един колоритен чех в България“.

ДЕНЯТ НА БАЩАТА В НВИМ С НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБРА РАБОТА СЪС СЕМЕЙСТВА

23.06.2017 г.

Националният военноисторически музей получи наградата #ВМУЗЕЯСМЕ в категория „Най-добра работа със семейства“ за своята инициатива Ден на бащата в НВИМ.

АТРАКЦИИ, ИГРИ, ПОДАРЪЦИ И ЗАБАВЛЕНИЯ НА ДЕНЯ НА БАЩАТА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

02.06.2017 г.

На 10 юни (събота) от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен и многобройни атракции в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между детето и бащата. За шеста поредна година в началото на лятната ваканция децата и техните родители ще могат да се забавляват в музея, който ще се превърне в арена на увлекателни игри, детски смях, подаръци и веселие.

ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИТЕ!

02.06.2017 г.

Днес България се прекланя пред паметта и делото на поета и революционер Христо Ботев и саможертвата на хилядите знайни и незнайни герои, загинали за правото ни да бъдем свободни.

Поклон!

ЕКСПОНАТИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ГОСТУВАТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

02.06.2017 г.

Емблематични експонати на Националния военноисторически музей са част от изложбата „Сабите на воеводите“, която ще бъде открита на 2 юни в музея „Възраждане и учредително събрание“ във Велико Търново.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МАЛКИ ПРИЯТЕЛИ!

01.06.2017 г.

Екипът на Националния военноисторически музей честити празника на всички свои малки приятели и им желае весело и безгрижно детство, изпълнено със смях и радостни моменти, за които ще допринесем и ние.

НОЩ НА МУЗЕИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

19.05.2017 г.

За десета поредна година Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва в Европейската инициатива Нощ на музеите на 20 май (събота) с вход свободен от 18.00 до 24.00 часа.

МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА „ДЪЛГ ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ: ИСТОРИЯ И ГЛЕДНИ ТОЧКИ“ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

19.05.2017 г.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри изложбата на Националния военноисторически музей „Дълг по задължение: история и гледни точки“. Той благодари на музейния екип, че е избрал темата за наборната служба за своя изложба, не защото е актуална днес, а защото винаги ще е актуална.

ИЗЛОЖБА ЗА НАБОРНАТА СЛУЖБА В НВИМ ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МУЗЕИТЕ

16.05.2017 г.

На 19 май (петък), от 16.30 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София ще бъде открита изложбата „Дълг по задължение: история и гледни точки“. Тя е организирана по повод Международния ден на музеите и Европейската инициатива Нощ на музеите, отбелязването на които тази година е под наслов Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото.

ВХОД СВОБОДЕН И ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА ЗА 6 МАЙ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

02.05.2017 г.

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители на празника на Българската армия и Ден на храбростта 6 май с вход свободен от 10.00 до 18.00 ч. за постоянната хронологична и външна експозиция. Фотоизложба, посветена на историята и традициите на отбелязването на Гергьовден в армията, ще бъде представена специално за празника.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВРЪЧВА ИЗРАБОТЕНОТО КОПИЕ НА ЗНАМЕ НА БЕНКОВСКИ

19.04.2017 г.

На 20 април (четвъртък) от 11.00 часа пред читалището на село Черни Вит, община Тетевен, ще бъде връчено изработеното копие на знаме № 9 от Априлското въстание на жителите на селото, които през 2016 г. дариха оригинала на Националния военноисторически музей. . . .

СРЕБЪРНОТО КРЪСТЧЕ НА АПОСТОЛА ГОСТУВА В ПАЗАРДЖИК

19.04.2017 г.

Сребърното кръстче на Васил Левски ще бъде показано в изложбата „Съзаклятниците“, която ще бъде открита на 20 април (четвъртък) от 17.00 ч. в залата за временни изложби на Регионален исторически музей – Пазарджик, . . .

НВИМ БЕ ДОМАКИН НА ЛЕКЦИЯ НА ПОЛСКИЯ ИСТОРИК И КУЛТУРОЛОГ МАГДАЛЕНА ЯШЧА

09.03.2017 г.

Националният военноисторически музей бе домакин на лекцията на полския историк и културолог Магдалена Яшча, която за първи път пред чуждестранна публика представи новосъздадения и все още неоткрит официално Музей на Втората световна война в Гданск, Полша.

ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ НА ПОЛСКИЯ ИСТОРИК И КУЛТУРОЛОГ МАГДАЛЕНА ЯШЧА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

06.03.2017 г.

На 9 март (четвъртък), от 17.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София ще се състои публична лекция на полския историк и културолог от музея г-жа Магдалена Яшча на тема: Полската нелегална държава – феномен в окупирана Европа.

ХИЛЯДИ ИЗБРАХА ДА ОТБЕЛЕЖАТ 3 МАРТ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

03.03.2017 г.

Над 18 893 души избраха да отбележат 3 март в Националния военноисторически музей, където само в днешния ден бе изложено знамето на Стилияна Параскевова.

ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ И СПЕЦИАЛЕН ПОКАЗ НА ЗНАМЕТО – ПЪРВООБРАЗ НА БЪЛГАРСКИЯ ТРИБАГРЕНИК В НВИМ НА 3 МАРТ

01.03.2017 г.

В чест на 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят, експонирано само за този ден, оригиналното знаме – първообраз на българския трибагреник. Традиционно на националния празник музеят обявява Ден на отворени врати от 10.00 до 18.00 часа за постоянната хронологична и външната експозиция.

С РАЗГОВОР ЗА ИДОЛА И ЧОВЕКА ЛЕВСКИ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗА 144-АТА ГОДИШНИНА ОТ СМЪРТТА НА АПОСТОЛА

19.02.2017 г.

Националният военноисторически музей отбеляза 144-ата годишнина от смъртта на Васил Левски с дебат на тема „Полезно ли е за България идеализирането на Левски?“. ...

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ И АСОЦИАЦИЯ ДЕБАТИ ОРГАНИЗИРАТ ПУБЛИЧЕН ДЕБАТ ЗА ЛЕВСКИ

14.02.2017 г.

В годината на Васил Левски, в деня, в който отбелязваме 144-ата годишнина от неговата смърт, Националният военноисторически музей и Асоциация дебати организират публичен дебат на тема: Полезно ли е за България идеализирането на Левски? Събитието ще се проведе на 19 февруари (неделя) от 11.30 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София.

СПОМЕНЪТ ЗА МИНАЛОТО И ОТГОВОРНОСТТА ПРЕД БЪДЕЩЕТО СЕ ПРЕПЛЕТОХА В ИЗЛОЖБА НА НВИМ

26.01.2017 г.

Десетки наследници на емблематични за българската история личности, на участници във войните за национално обединение, представители на военни формирования в страната и любители на военната история се събраха на откриването на изложбата „Памет за бъдещето“ в Националния военноисторически музей (НВИМ).

ДАРИТЕЛСКА ИЗЛОЖБА „ПАМЕТ ЗА БЪДЕЩЕТО“ ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

23.01.2017 г.

На 26 януари (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей в София на ул. „Черковна“ № 92 ще бъде открита изложбата „Памет за бъдещето“. Тя представя част от даренията, получени от музея през изминалата година.

УЧЕНИЦИ СЪБРАХА ЛИЧНИТЕ СИ РОДОВИ ИСТОРИИ ЗА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА В ИЗЛОЖБА

12.01.2017 г.

Пътуваща изложба, създадена от ученици от столични училища, бе открита днес в Националния военноисторически музей (НВИМ). Под заглавието „Моите предци на война“ тя показва как техните предци – съвременници на Първата световна война, са преживели военния конфликт.

ФОТОИЗЛОЖБА, СЪЗДАДЕНА ОТ УЧЕНИЦИ, ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

09.01.2017 г.

На 12 януари (четвъртък), от 15.30 часа в Националния военноисторически музей (НВИМ) на ул. „Черковна“ 92 ще бъде открита пътуваща фотоизложба „Моите предци на война“.

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com