• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2016

ЧЕСТИТ ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА!

22.09.2016 г.

На 22 септември 1908 г. стремежът на българския народ за равноправно присъствие на картата на Европа като самостоятелна държава намира своята реализация в обявяването на независимостта на България. В манифест, тържествено прочетен в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, цар Фердинанд казва:

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!

Националният военноисторически музей отбелязва годишнината със Седмица на Независимостта. До неделя столичани и гостите на София ще се докоснат до реликвите, свързани с обявяването на България за равноправна с останалите европейски страни държава. В специално поставена по повода витрина посетителите на музея ще имат възможност да видят артефакти, които възкресяват спомена за тази светла дата. Сред тях са сабята на Главнокомандващия Българската армия цар Фердинанд, която той носи при обявяването на Независимостта, и валтрапа на министъра на войната генерала от пехотата Данаил Николаев. Офицерски еполети на 20-и пехотен добруджански полк, участвал в церемонията за провъзгласяването на Независимостта, и възпоменателния кръст „За независимостта на България 1908 г.“ пресъздават тържествеността на момента. Ще бъдат показани и проекти за държавен герб с новите елементи от символната система на новообявеното царство.

Витрината е озвучена от Festmarsch, написан от Йохан Щраус-син, който е посветен на България и цар Фердинанд, и е изпълнен от Виенската филхармония по повод обявяването на Независимостта през 1908 г.

Постоянната експозиция на музея също разказва за този бележит ден чрез представените в нея държавен печат на Княжество България, най-високите отличия на Княжество и Царство България, отличия, посветени на обявената независимост, униформата и шашката на цар Фердинанд, униформата, пистолета „Браунинг“ и част от отличията на генерал-лейтенант Данаил Николаев, военен министър в правителството на Александър Малинов. Вниманието привличат и фотоси, които показват членовете на кабинета на Александър Малинов, при който е обявена Независимостта на България, Манифеста за провъзгласяването на Независимостта, цар Фердинанд и официалните гости на историческия хълм Царевец във Велико Търново, историческата църква „Св. 40 Мъченици“ в старопрестолния град и тържественото честване на първата годишнина от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново на 22 септември 1908 година.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com