• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2016

ТРИМА ПРЕЗИДЕНТИ НА ОТКРИВАНЕТО НА КОЛЕКЦИОННА ЗАЛА „ОТЛИЧИЯ НА ДЪРЖАВНИТЕ ГЛАВИ НА БЪЛГАРИЯ“ В НВИМ

30.03.2016 г.

Държавният глава Росен Плевниелиев и президентите Петър Стоянов и Георги Първанов присъстваха днес на откриването на обновената колекционна зала „Отличия на държавните глави на България“ в Националния военноисторически музей.

„Присъстваме на изключително събитие – трима президенти днес са в Националния военноисторически музей и духът на президента Желев в лицето на негова дъщеря г-жа Станка Желева. Благодаря на всички, че споделяме този празник на държавността.“ – заяви директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова. Тя отбеляза, че досега са представяни отличията на държавните глави на България до председателя на Държавния съвет Тодор Живков, но вече Националният военноисторически музей има честта да прескочи тази граница и да покаже отличията на демократично избраните президенти на България – д-р Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов. „Представянето на тези отличия е прочит не само на нашето уважение към държавността и към историята ни, но и своеобразен прочит на европейската история, на дипломацията и усещането за това как светът и Европа гледат на нас като държава“ – допълни доц. Пенкова.

„Днес показваме още една страница от историята на България. Наш дълг и отговорност е да разказваме на следващите поколения по един честен начин за всеки период от българската история“, заяви президентът Плевнелиев. Държавният глава изрази увереност, че подобни инициативи дават важен принос за достойното представяне на нашето минало. Той подчерта, че са силни само тези нации, които познават миналото, умеят да учат уроците си и по честен начин разказват историята. Президентът благодари на своите предшественици и на музейния екип за усилията, които полагат в мисията да пазим българската памет.

На събитието присъстваха още началникът на Политическият кабинет на Президента Деяна Костадинова, секретари на Президента, председателят на Комисията по отбрана ген. Михо Михов, зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, началникът на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов, посланиците на Гърция, Ирландия, Полша и военното аташе на САЩ и други официални лица.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com