• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2016

В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ СЕ ОТКРИ ИЗЛОЖБАТА „ПАМЕТ ЗА БЪДЕЩЕТО“

29.01.2016 г.

С тържествено връчване на грамоти на дарителите на Националния военноисторически музей бе открита изложбата „Памет за бъдещето“, която включва едни от най-ценните дарения, получени през изминалата година.

„С тази изложба започват честванията по случай 100-годишнината на музея, която ще отбележим на 4 юли. От позицията на този един век започваме тържествата именно с Вас, нашите най-скъпи гости, нашите дарители. Благодарение на Вас музеят съществува 100 години и се надявам с общите ни усилия да съществува много пъти по толкова.“ – така приветства многобройните дарители директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова. Тя благодари на всички, които са дарили част от своята лична история, за да бъде съхранена чрез музея за поколенията.

На събитието бе отворена и Капсула на времето, която до края на декември ще събира посланията и спомените на посетителите за музея. През декември тя ще бъде запечатана до 4 юли 2041 г. „Надявам се, че тези, които ще отворят капсулата след четвърт век ще са любопитни да се докоснат чрез тази своеобразна моментна снимка до това какви сме били на стотната си годишнина.“ – завърши доц. д-р Пенкова.

На самото откриване на изложбата Националният военноисторически музей получи още много ценни дарения, сред които вещи на полк. (по-късно генерал-майор) Георги Тенев, загинал в боевете при Чаталджа през Балканската война, вещи на видния български летец Христо Топракчиев и на полк. Стойчо Гаруфалов, участвал в Балканската и Първата световна войни, както и филми, посветени на Българската армия, предоставени от военния фотограф Димитър Бебенов, пътеводител на Главния военен музей от откриването на експозицията му през 1937 г., много снимки и документи.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com