• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2015

ДИРЕКТОРЪТ НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЗЕ УЧАСТИЕ В 11-АТА РАБОТНА СРЕЩА НА МУЗЕЙНИТЕ РАБОТНИЦИ „ДОБРИ ПРАКТИКИ“

25.09.2015 г.

Директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова взе участие в 11-ата Национална среща-семинар „Добри практики“ на тема „Съхранение и опазване на движими културни ценности. Модернизиране на музейните фондохранилища“. Събитието се състоя от 23 до 25 септември в Ямбол и в него взеха участие представители на музейната колегия от над 60 музея и галерии в страната и експерти от Министерство на културата.

Доц. д-р Соня Пенкова бе модератор и в двата дни на семинара. Тя оцени като изключително полезен този формат, при който колеги от цялата страна обменят опит, споделят добри практики от своята дейност и поставят проблемите, с които се сблъсква гилдията. Доц. Пенкова припомни,че един от главните резултати от тези национални срещи е и създаването на Сдружение „Български музеи“, чиято основна цел е да обединява музейните специалисти в техните усилия да модернизират музейната мрежа и да доближат българското културно-историческо наследство до публиката.

В хода на семинара бяха представени и обсъдени проблеми, свързани с обработката на музейните фондове, възможностите за тяхното модернизиране и дигитализиране, методи за опазване на културното наследство, начини за финансире и осигуряване на физически и интелектуален достъп на посетителите с допълнителни потребности.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com