• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2015

ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 80-ГОДИШНИНАТА ОТ ОТКРИВАНЕТО НА МАВЗОЛЕЯ НА ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК БЕ ОТКРИТА В ПАРК-МУЗЕЯ НА БОЙНАТА ДРУЖБА 1444 Г.

22.09.2015 г.

Юбилейна изложба по случай 80-ата годишнина от създаването на мавзолея на Владислав Варненчик бе открита в Парк-музея на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“. Събитието уважиха кметът на община Варна Иван Портних, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, председателят на Общинския съвет Иван Луков, директорът на Военноморския музей Мариана Кръстева, директорът на полското училище Александра Тенева и други.

„Благодарение на огромната помощ на Националния военноисторически музей и целия ни екип реализираме тази изложба, за да напомняме на варненци и гостите на морската ни столица за историята на парк-музея и битката на народите от 1444г.“ Това каза при откриването на експозицията директорът на Парк-музея на бойната дружба Марин Костов.

„Тази изложба е свързана с историята на Европа, но тя е и много българска. Строителството на мавзолея на Владислав Варненчик и на целия парк-музей се реализира благодарение на усилията на многобройните доброволци и на най-големият радетел за построяването му и председател на строителния комитет Петър Димков. Това е музей, създаден предимно с доброволчески труд и с подкрепата на армията и тогавашните общински власти. Затова приветствам идеята за представянето на тази изложба.“ Това заяви доц. д-р Соня Пенкова – директор на Националния военноисторически музей, чиито филиал е парк-музеят на бойната дружба. В знак на благодарност за доброто сътрудничество с общинските власти и Военноморските сили на България тя връчи на кмета на Варна Иван Портних и контраадмирал Митко Петев почетния знак на НВИМ.

Сред гостите на събитието бе Лилия Димитрова – дъщеря на зам.-кмета на Варна по време на строителството на мавзолея и член на Строителния комитет Никола Проданов, която е и пряк свидетел на изграждането на музея.

Изложбата може да бъде посетена до 30.12.2015 г.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com