• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2015

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТКРИ ИЗЛОЖБА В АВСТРИЯ

22.10.2015 г.

Националният военноисторически музей откри изложба с произведения на български художници, участници в Първата световна война, в галерията на „Дом Витгенщайн“ – Български културен институт в Австрия. Като „важно събитие, с което България в Австрия отбелязва годишнината от войната“ определи посланик Елена Шекерлетова изложбата. Тя благодари на музея за възможността такива „редки произведения на класиците на българското изкуство от началото на ХХ в.“, които вдъхновяват и предизвикват гордост, да бъдат видени извън България.

Проф. Румяна Конева – директор на „Дом Витгенщайн“, благодари за това, че едно обещание от преди една година, дадено от директора на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова, сега е факт и „Дом Витгенщайн“ е домакин „на представянето на оригиналите на българските художници“, които „са запечатали своите преживявания от фронта“.

Представяйки картините, доц. д-р Соня Пенкова отбеляза, че колекцията, част от която са те, е връстница на войната, създадена благодарение на чувството за отговорност и историзъм на българското военно министерство. Това е поредната изложба в чужбина, след тези в Париж и Прага, с която НВИМ отбелязва българското участие в Първата световна война.

На откриването на изложбата присъстваха военния и военновъздушен аташе на България полк. Игов, ректора на Софийски университет проф. Иван Илчев, акад. Георги Марков, представители на научната общност и Министерство на културата, на български дружества в Австрия, граждани.

Изложбата може да бъде видяна до средата на ноември.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com