• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2015

НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ДУМИ ЗА АПОСТОЛА ПРЕДСТАВЯ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

18.02.2015 г.

На 19 февруари 2015 г. от 10.00 ч. до 18.00 ч. по повод 142-рата годишнина от обесването на Васил Левски Националният военноисторически музей (НВИМ) организира специална програма, с която ще припомни делото и завета на големия български революционер. Акцентът в нея ще бъде светлинна инсталация, посветена на нашето разбиране за Дякона днес.

В деня, в който отдаваме почит към Апостола, НВИМ ще представи и резултата от предизвикателството, което отправи към всички, които пожелаха да споделят своето усещане за него днес, използвайки само една дума. Оформеният словесен портрет на Левски от най-популярните сред получените думи ще се трансформира по атрактивен и иновативен начин в специално изградена за повода светлинна инсталация. Под звуците на една от любимите песни на Апостола тя ще оживи витрината с личните му вещи, които музеят има отговорността да съхранява – косите, запазени от майка му, кръстчето, което е носил постоянно, тасчето за вода и личния му револвер, система „Гасер”, М 1870.

Интересен факт е, че броят на събраните най-популярни думи за Левски е 36 – точно на колкото години е бил обесен Дякона, а някои от най-често срещаните сред тях са България, герой, идеал, кауза, свобода. С 36-те думи ще бъде изготвено и пано, което ще припомни и пренесе през времето не само завета на една от най-ярките и светли личности в нашата история, но и нашето разбиране за него днес, като всеки посетител на музея в този ден ще може да добави върху паното своята дума за Апостола.

През целия ден в НВИМ с ученици от столични училища на различни възрасти ще бъдат реализирани образователни програми на тема: „Васил Левски – вчера и днес”, които представят неговите идеи и дело като нов етап в националноосвободителното движение, как той присъства в спомените на съвременниците си и какво е наследството, което ни е завещал. Всички желаещи да чуят темата за Левски ще могат да го направят от 16.00 ч. без предварителна заявка и по стандартния ценоразпис за реализиране на образователна програма в НВИМ.

Гости на музея ще бъдат родственици на Васил Левски по линия на сестра му Яна.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com