• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2015

ПОД НАДСЛОВ „ПО СЛЕДИТЕ НА РОДОВАТА ПАМЕТ“ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОТБЕЛЯЗА „НОЩТА НА МУЗЕИТЕ“

16.05.2015 г.

За осма поредна година Националният военноисторически музей (НВИМ) се включи в Европейската инициатива „Нощ на музеите“. Хилядите посетители бяха привлечени от богатата програма, с която музеят традиционно посреща своите гости.

Една от най-големите атракции за малки и големи бяха специално подготвените карти, на които те можеха да отбележат важно място от своята родова история. Много от гостите не само посочваха важните за тях локации, но и разпалено споделяха за участието на своите предци във войните. Така те се превърнаха в активен участник в „Нощта на музеите“ в НВИМ, а пред картите най-малките слушатели получиха и своя първи урок по история.

За доброто настроение на публиката допринесе Представителният ансамбъл на Въоръжените сили на Република България – квартет „Армейска песен“, танцова формация „Алгара“, Райко Кирилов, Таня Дупаринова и други, които зарадваха публиката с разнообразните си музикални изпълнения.

Любителите на киното имаха възможност да се насладят на три исторически филма в автентичната атмосфера на експозицията от бойни машини на НВИМ. Под открито небе бяха прожектирани „Братоубийствената ни, победеносна“ – документален филм, посветен на Сръбско-българската война; „Достойно за удивление“ – екранизация на Тутраканската епопея през септември 1916 г. и победите на българската армия при освобождаването на Добруджа през Първата световна война и „Генералът във фрак“ – киноразказ за личността на генерал Владимир Стойчев, командир на Първа българска армия в Заключителния етап на Втората световна война. С тях музеят отново припомни трите големи годишнини, които отбелязваме през 2015 г.

Многобройните посетители останаха очаровани и от откритите в навечерието на „Нощта на музеите“ изложби – „Нямах оръжие. Имах раница и статив”, пресъздаваща Първата световна война през погледа на художниците, участвали в бойните действия и „С карта по следите на времето“, организирана по повод Международната година на картата.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com