• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2015

КНИГАТА „БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ В ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА“ БЕ ПРЕДСТАВЕНА В НВИМ

15.10.2015 г.

Като уникална и изключително ценен полиграфичен продукт бе определена книгата „Българските художници в Първата световна война“ на доц. д-р Соня Пенкова на представянето на двутомника. То се състоя в залите на Националния военноисторически музей, където са експонирани картините на творците, запечатали спомена за този световен конфликт.

„Това издание представлява рядка комбинация от мултидисциплинарен подход по отношение на един материал – интересен, сложен, богат, и едновременно с това твърде малко изследван. Това е изследване на преломен за България период – времето на Първата световна война. В исторически, културологичен и морално-етичен план студията разглежда подробно различните аспекти на участие на българските художници в тази първа по рода си световна драма, влиянието на обществените процеси върху изкуството и обратно – начините, по които авторите откликват и отразяват тези процеси в творчеството си“, така презентира книгата изкуствоведът и директор на Националната галерия Слава Иванова. На фона на липсата на достатъчно задълбочени и последователни изследвания по представената тема, тя определи книгата като изключително ценна и значима.

Друг поглед към двутомника представи директорът на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Боряна Христова: Изказвам се като страстен и запален читател и като библиотекар. Това издание ми направи много силно впечатление и чувствам като висока чест, че сега седя пред Вас и говоря за него“, сподели проф. Христова. Според нея Първата световна война и българските художници поотделно са две много важни теми, но събрани заедно са взривоопасна емоционална смес, защото те крият още незараснали рани, които можем да видим от картините. Тя пожела и на директора, и на музея още много такива прекрасни издания.

В емоционално изказване авторът на двутомника доц. д-р Соня Пенкова благодари на целия екип, който работи по реализацията на изданието. „Може да стои моето име на корицата, но тя е издание на музея и е плод на нашия екипен труд“. Тя определи като предизвикателство съставянето на книгата, защото във времето има много натрупани упреци към военните художници, за тяхната съвест и участието им в пропагандната машина на фронта. „Но това са хора, които изпълниха своя дълг, както дълга, който имат като мобилизирани, като назначени на длъжност „военен художник“, така и дълга, който имат като творци, призвани да защитават с творчеството си живота“, заключи директорът на Националния военноисторически музей.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com