• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2015

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПОЛУЧИ ДАРЕНИЕ – САБЯ И ОТЛИЧИЯ, ПРИНАДЛЕЖАЛИ НА ЛУИ АЙЕР

12.11.2015 г.

На официална церемония в Министерството на външните работи те бяха предадени на директора на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова от посланика на България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн Меглена Плугчиева. Дарението е предоставено от неговия внук Луи Коста Айер и включва сабя с ножна, войнишки кръст на военния орден „За Храброст“, орден „За военни заслуги“ и снимка на Луи Айер със сабята и двете отличия.

На церемонията министърът на външните работи Даниел Митов изрази своята увереност, че дарението ще пази спомена за този швейцарец с българско сърце.

„Изключителна чест е да приема това дарение на един достоен български офицер. Днес те стават част от огромния фонд на музея, събрал историите на много чужденци, допринесли за България“ – каза доц. д-р Соня Пенкова при получаване на дарението. Тя връчи грамота и дарителския знак на музея на посланик Плугчиева с молба да бъдат предадени на внука на Луи Айер.

На церемонията присъстваха посланикът на Швейцария в България негово Превъзходителство Денис Кнобел, представители на министерство на външните работи, министерство на отбраната, министерство на културата и министерство на спорта.


Луи Айер e швейцарски и български учител и общественик, смятан за основател на спортното движение в България. Участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Загива на 2 септември 1916 г. като командир на рота от 33-ти пехотен свищовски полк при отбраната на Дойран.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com