• Facebook
  • Facebook
  • Facebook

АРХИВ 2015

ВЪЗДЕЙСТВАЩ ПРОЧИТ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

10.12.2015 г.

Изложбата „Войната, в която не можехме да не участваме“ бе открита в Националния военноисторически музей. Иновативна, интерактивна и въздействаща – така я определиха посетителите й.

„Направихме тази изложба с желанието да защитим тезата, че не можехме да не участваме във Втората световна война, но въпросът стои отворен. Надяваме се, преживяното в нея да провокира у всеки размисъл за всичко това, което войната не решава и до което води нашето участие на страната на две коалиции тогава, когато не искаме да участваме на страната на нито една, а просто да защитим националните идеали на няколко поколения българи“ – с тези думи откри изложбата директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова и изрази надеждата, че тя ще провокира размисъл за причините за участието на България във войната и последиците от нея.

Тя изрази своята благодарност към директорите на Българска национална филмотека, Еврейския исторически музей, както и към Фонд „Цар Борис III и Царица Йоанна“ - Дворец Врана, Педагогическия факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и фирма „АРКА-Л.Т.Д.“, с чиято подкрепа се реализира изложбата.

Приветствие от името на министъра на отбраната Николай Ненчев поднесе постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев.

Според председателя на Съюза на възпитаниците на ВНВУ ст.лейт.о.з., капитан далечно плаване Атанас Илев едно от най-големите достойнства на тази изложба е търсенето на баланса и нескриването на истината.

На събитието присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, директорът на Българска национална филмотека Антония Ковачева, Владимир Пауновски – директор на Еврейския исторически музей, ректорът на УНИБИТ проф. Стоян Денчев, директорът на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев, ветерани от войната, музейни специалисти, преподаватели, студенти и граждани.


Назад

КОНТАКТИ

България, 1505, гр. София
ул. „Черковна“ № 92
автобуси: 9, 72, 120, 305, 413
трамваи: 20, 23
тел.: + 359 2/946 1805
факс: + 359 2/946 1806
e-mail: nvim@militarymuseum.bg
e-mail: nvim.pr@gmail.com